top of page

Yama's & niyama's


De yama's en de niyama's zijn de eerste twee onderdelen van het achtvoudige yogapad. Ze staan beschreven in de yoga-sutra's, geschreven door Patanjali. Op het moment dat je je meer in de yama's en niyama's gaat verdiepen zul je er ook achter komen dat ze allemaal met elkaar verbonden zijn en dat ze invloed hebben op verschillende gebieden in je leven.


YAMA'S

De yama's zijn voorschriften die betrekking hebben op je interactie met de buitenwereld, ze worden ook wel de vijf onthoudingen genoemd, de dingen die je als yogastudent niet zou moeten doen. De yama's zijn: ahimsa (geweldloosheid), satya (waarachtigheid), asteya (niet stelen), brahmacarya (kuisheid) en aparigraha (bezitloosheid/begeerteloosheid).


De yama's vormen de eerste stap op het achtvoudige yogapad en zijn op iedereen toepasbaar. Er zit geen verschil in maatschappelijke status of cultuur. Het zijn richtlijnen voor een vredig leven en een goede samenleving. De yama's zijn er om harmonie in ons leven te brengen. Dat doen ze door richtlijnen die betrekking hebben op onze relatie en houding tot de buitenwereld. In het leven sta je hoe dan ook in contact met de wereld om je heen. Of dat nu mensen zijn, dieren, planten of voorwerpen. Al deze dingen hebben invloed op jou maar jij oefent ook invloed uit op alles waar jij mee in aanraking komt, of dat nu bewust is of niet. Contact is altijd tweezijdig, werkt twee kanten op. De yama's zijn er om dat contact zo gemakkelijk en positief mogelijk te laten verlopen.


Je zult merken dat op het moment dat jij probeert de yama's na te leven het al veel minder uitmaakt of een ander dat ook doet. Op het moment dat jij ernaar probeert te leven veranderd jouw houding tegenover de buitenwereld. Dat zullen anderen op een gegeven moment ook oppikken. Op het moment dat jij open en eerlijk handelt, rekening houdt met de wereld om je heen, dan zullen anderen ook eerder geneigd zijn jou op zo'n manier te behandelen.


Is het je ooit opgevallen dat als jij in een goed humeur bent, dat aanstekelijk werkt? Helaas is het omgekeerde ook waar.

Het is niet altijd makkelijk maar je kunt er wel degelijk voor kiezen hoe je in het leven staat. De yama's helpen je hierbij. Geweldloosheid in woorden en daden, alleen nemen wat jou toebehoort, op een juiste manier omgaan met je (seksuele)energie en loskomen van de behoefte altijd maar meer te willen dan je nodig hebt.


NIYAMA'S

De niyama's zijn voorschriften die betrekking hebben op je innerlijke, geestelijke wereld. De niyama's worden ook wel de vijf disciplines genoemd, de dingen die juist wel bevorderlijk zijn om te doen als yogastudent. De niyama's zijn: shaucha (reinheid), santosha (tevredenheid/dankbaarheid), tapah (verandering/innerlijke kracht), savadyaya (zelfstudie), ishvara pranidhana (overgave).


De niyama's zijn de tweede stap op het achtvoudige yogapad van Patanjali. De niyama's staan voor het onderzoeken van de innerlijke wereld maar ook jouw kijk op de wereld. Ze zullen je uiteindelijk helpen om een meer tevreden en positieve levenshouding aan te nemen door middel van oefening en zelfonderzoek.


De niyama's gaan niet over het onderdrukken van dingen die je graag wil maar niet zou mogen. Dat is een groot verschil met bijvoorbeeld geboden. Dit zijn meer richtlijnen die door middel van zelfstudie helpen te zien waarom iets niet bevorderlijk is voor jou. Het helpt om te onderzoeken hoe je op een bewuste en harmonieuze manier kan leven.


Alle gedachten die er in je hoofd omgaan en alle worden die je spreekt hebben invloed op jouw geestelijke toestand. Zelfs de kleinste rimpeling in de oceaan heeft invloed op het geheel. De energie van die rimpeling blijft zich voortzetten steeds verder, in grotere kringen tot het bijna niet meer is waar te nemen. Gedachten werken net zo. Elke gedachte, elk woord heeft wel degelijk invloed, hoe klein ook. Als je enorm veel rimpelingen samenvoegt die een kant op gaan wordt die stroom steeds groter, misschien krijg je zelfs golven. Gedachten werken net zo, veel negatieve gedachten of gedachten over een bepaald verlangen zullen wel degelijk een grote invloed hebben op hoe je je voelt en hoe je in het leven staat.


Dat was het weer voor vandaag. Voor nu veel succes met de volgende stappen op jouw brug en ik wens je alle geluk toe en een prachtige rest van je dag.


❤ Eva


 
44 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


DISCLAIMER: Externe links die Bridge of Life studio gebruikt kunnen affiliate links zijn. Dit betekend dat wanneer je een product of dienst koopt via de link, Bridge of Life studio daar een kleine commissie over ontvangt.  Lees meer over het gebruik van affiliate links door Bridge of Life studio in onze disclaimer.

bottom of page