top of page

1e Niyama: Shaucha (reinheid)


Als je de blogpost over de yama's en niyama's nog niet hebt gelezen dan raad ik je aan die eerst te lezen.


De 1e niyama is shaucha of reinheid. Reinheid van lichaam en geest. Rein zijn in de woorden die je spreekt, de dingen die je tot je neemt (eten maar ook media valt hieronder) en de dingen die je gebruikt en waar je lichaam ook mee in aanraking komt.


VERZORGING

Ik probeer hoe dan ook zoveel mogelijk natuurlijke producten te gebruiken.

Langzaam ben ik alle producten in mijn verzorging aan het verwisselen. Zoals zeep, shampoo, deo, tandpasta, crème en make-up.

Daarbij probeer ik ook producten te vinden die zo min mogelijk afval achterlaten. Want ik denk dat reinheid niet enkel op onszelf slaat maar ook op onze planeet. Je kan zelf nog zo "schoon" leven, als je een hele hoop plastic en ander afval achterlaat, vervuil je als nog de wereld en daarmee uiteindelijk ook jezelf. (Want ja, op een gegeven moment breekt het genoeg af om in het grondwater en uiteindelijk weer jouw eten terecht te komen.) Toegegeven, het is niet altijd makkelijk maar als je eenmaal wat vindt dat werkt, dan voelt dat heel erg goed.


NATUURKAPPER

Ik heb altijd al een hekel aan kappers gehad, niet alleen omdat het ze nooit lijkt te lukken om te luisteren naar wat je wil en er altijd wat fout lijkt te gaan maar ook omdat ze zo ontzettend veel troep in je haar smeren en spuiten.

Daarom laat ik me meestal door mijn moeder knippen maar omdat ik nu echt wat anders wilde besloot ik dat ik eigenlijk wel echt naar de kaper moest. Dus ik ging op zoek naar een natuurlijke kapper en vond GingerHaar, een natuurkapper. Ze gebruiken enkel natuurlijke producten, voor styling, verzorging en zelfs kleuringen. Dus ik ging naar de natuurkapper en ik denk niet dat ik snel nog naar een andere kapper ga. Ik ben fan. Om te beginnen ruikt het er al anders dan bij de meeste kappers, en met anders bedoel ik heel veel beter. Ten tweede deed de kapper ook echt precies wat ik van haar vroeg en keek daarbij ook naar hoe mijn haar zich van nature gedraagt en valt. En dan is er natuurlijk nog dat voor mij heel belangrijke dingetje, ze stoppen geen troep in je haar. De producten ruiken heerlijk en het voelt niet alsof er een lading troep in zit. Kortom, mij zie ze terug.


AAN TAFEL

En dan is er weer dat ding genaamd eten. Hier was het vooral een kwestie van proberen zoveel mogelijk zelf te koken met verse ingrediënten. En daarnaast ook kijken hoe mijn lichaam erop reageert. Want niet alles wat gezond lijkt is ook daadwerkelijk gezond voor iedereen. Ieder lichaam is anders en reageert anders op bepaalde voedingsmiddelen. Voor mij: niet teveel suiker en zout en wel veel groente en fruit. Daarnaast voelt een beetje brood goed maar als ik teveel eet op een dag krijg ik er weer last van.


Dat was het weer voor vandaag. Voor nu veel succes met de volgende stappen op jouw brug en ik wens je alle geluk toe en een prachtige rest van je dag.


❤ Eva

38 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


DISCLAIMER: Externe links die Bridge of Life studio gebruikt kunnen affiliate links zijn. Dit betekend dat wanneer je een product of dienst koopt via de link, Bridge of Life studio daar een kleine commissie over ontvangt.  Lees meer over het gebruik van affiliate links door Bridge of Life studio in onze disclaimer.

bottom of page