top of page

3e Yama: Asteya (Niet Stelen)


Ik denk dat het wel veilig is om te zeggen dat vrijwel iedereen van kleins af aan meekrijgt dat je niet mag stelen. Je pakt niet zomaar iemand anders zijn eigendommen zonder dat te vragen. Maar stelen gaat nog veel verder dan alleen fysieke spullen. En dat is iets waar veel mensen vaak niet bij stilstaan.


De 3e yama is asteya, ofwel niet stelen. Dit gaat zowel over het stelen van fysieke eigendommen maar ook immateriële dingen zoals woorden en zelfs gedachten. In deze post lees je daar iets meer over. Maar eerst, als je de blogpost over de yama's en de niyama's nog niet hebt gelezen dan raad ik je aan om dat eerst te doen!


STELEN | een definitie

Ik wil de post van vandaag beginnen met het kijken naar de definitie van het woord stelen. De van Dale geeft als definitie van stelen het volgende: "iets dat van een ander is wegnemen om het voor zichzelf te houden". Hoewel je waarschijnlijk direct aan voorwerpen denk, specificeert de van Dale hierin niet of het gaat om een fysiek voorwerp of om immateriële eigendommen.


HEBZUCHT | my precious...

Een woordje over hebzucht. Hebzucht is eigenlijk de houding waar het bij begint. Zonder hebzucht, zul je ook niet stelen. In zekere zin is de kern van asteya dus het tegengaan van hebzucht en het onder controle krijgen van je verlangens. De beste tip die ik je hierbij kan geven, is het bewust worden van je hebzucht. Wat gebeurt er? Wat voel je?


FYSIEKE EIGENDOMMEN

Zoals ik al eerder schreef zijn de meest voor de hand liggende steelbare dingen de fysieke eigendommen. Je iets toe-eigenen van een ander, iets nemen wat niet gegeven is. Dit is letterlijk het afnemen van iets wat van iemand anders is, maar je kunt het ook zien als iets nemen, dat je niet echt nodig hebt.


Oh! En denk ook eens aan het illegaal downloaden van films, series, muziek of boeken. Ja, ook dat is een vorm van stelen. Je neemt meer, dan wat je geeft. Je betaalt dus geen eerlijke prijs.


DE AARDE | conscious consumerism

Niet teveel nemen van de aarde. Als je een beetje bekend bent met mijn blog, dan weet je hoe belangrijk ik dit vind. Het gaat hier om overconsumptie. Alle extra die jij in je leven brengt neem je niet alleen weg van een ander, maar ook de aarde. Daarom is conscious consumerism ook zo belangrijk. Ben je bewust van de kosten van alles wat je gebruikt of in je leven brengt. Niet alleen de monetaire waarde van iets maar ook de kosten voor de aarde. I don't say not to buy, just to think before you buy...


IMMATERIËLE EIGENDOMMEN | het ongrijpbare

Ook woorden kun je stelen. Een voorbeeld hiervan is het gebruiken van andermans woorden of tekst, zonder daarbij te vermelden waar je het vandaan hebt. Bronvermelding jongens! School leert het je echt niet voor niets...


TEKORT DOEN | what's it worth?

Doe een ander niet tekort, pak geen kansen af. Hierbij hoort ook het stelen van ideeën. Gebruik niet zomaar andermans idee zonder toestemming. Gebruik ook zeker niet andermans idee achter zijn of haar rug om. Daarbij hoort ook het strijken met de eer die eigenlijk een ander toebehoort.


Als je diensten levert, vraag je dan om een eerlijke prijs? Vraag je dus niet te weinig (stelen van jezelf)? Of teveel (stelen van de ander)?


STELEN VAN JEZELF

Hier nog iets om goed over na te denken: stelen van jezelf. Denk bijvoorbeeld aan het weggeven van je tijd. Een ander je tijd geven is natuurlijk goed maar houd hierbij ook rekening met jezelf. Geef niet al je tijd en energie weg aan anderen als je die eigenlijk zelf nodig hebt. Je mag soms echt "nee" zeggen! Daarbij hoort ook het steken van teveel tijd of energie in dingen die je eigenlijk niet belangrijk vindt. Denk dus serieus na over je prioriteiten.


En zorg natuurlijk ook goed voor jezelf. Eet niet te weinig, dat is ook een vorm van stelen van jezelf. (Eet ook niet teveel, dat zou weer stelen zijn van een ander of de aarde.) Geef jezelf de rust die je nodig hebt en geef jezelf ook de stimulatie die je nodig hebt. Ook bij deze yama gaat het over het zoeken van balans.


Dat was het weer voor vandaag. Voor nu veel succes met de volgende stappen op jouw brug en ik wens je alle geluk toe en een prachtige rest van je dag.

❤ Eva


 

BRONNEN


van Dale. (sd). Stelen. Opgeroepen op Augustus 23, 2022, van van Dale: https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/stelen#.YwS003YzZPY


Fascinerend. (sd). ASTEYA - niet stelen. Opgeroepen op Augustus 23, 2022, van Fascinerend: https://fascinerend.nl/yoga/yamas-niyamas/niet-stelen/23 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


DISCLAIMER: Externe links die Bridge of Life studio gebruikt kunnen affiliate links zijn. Dit betekend dat wanneer je een product of dienst koopt via de link, Bridge of Life studio daar een kleine commissie over ontvangt.  Lees meer over het gebruik van affiliate links door Bridge of Life studio in onze disclaimer.

bottom of page