top of page
Image by Olga Thelavart

Hatha Yoga

Hatha yoga is in het westen de meest bekende vorm van yoga. Hatha yoga is een wat langzamere vorm van yoga waarin de yoga houdingen (asana's) een aantal ademhalingen lang worden vastgehouden. Door langer in een houding te staan heb je meer tijd om de in de houding te verdiepen en ook met de ademhaling te werken. Dit zorgt ervoor dat het een geweldige yogavorm is voor beginners omdat de houding zorgvuldig wordt opgebouwd vanuit de basis en je de tijd hebt om kennis te maken met de houdingen. Maar ook voor gevorderde is hatha yoga een mooie vorm omdat je de tijd krijgt om verdieping te zoeken in de houdingen. Hatha yoga kan dus enorm uiteenlopen qua moeilijkheidsgraad, eraan liggend welke houdingen er in een les worden gedaan. Over het algemeen word er bij de lessen van Bridge of Life studio rekening gehouden met beginners en voor meer gevorderde studenten worden er dan extra opties gegeven om een stapje verder te gaan. 

 

In hatha lessen wordt vaak een combinatie gebruikt van de houdingen (asana's), ademtechnieken en een stukje meditatie. Dat gezegd hebbende kan hatha yoga absoluut ook een mooie uitdaging zijn omdat je stil blijft staan in een houding. De meeste yoga vormen die je vandaag de dag ziet zijn voortgekomen uit de hatha yoga. Zo zijn ook Iyengar, yin en ashtanga in zekere zin vormen van hatha yoga.

Het woord hatha kan op twee manieren worden uitgelegd. Als 1 woord kan "hatha" worden vertaald als "moeite", "kracht" of "wilskracht". Door de vertaling zo te zien kun je daaruit opmaken van hatha yoga een yogavorm is waarbij fysieke oefeningen het uitgangspunt zijn. Vanuit die fysieke oefeningen kan op spiritueel gebied dan weer diepgang gezocht worden. Daarnaast is er voor het beoefenen van hatha yoga wilskracht nodig als je verder wilt komen en je wilt verdiepen in het achterliggende yogapad met als eindoep samadhi. 

 

In het Sanskriet staat "ha" voor zon en "tha" voor maan. Dit kun je zien als de tegenstellingen in het leven zoals licht en donker, yin en yang, hart en zacht. Hatha yoga gaat om het vinden van balans tussen al deze dingen. Zo worden zowel de krachtigere en uitdagendere houdingen als de zachtere en ontspannendere houdingen gedaan in een les. Terwlijk de adem wordt gebruikt om balans te vinden tussen werken en ontspannen in elke houding. 

Mocht je meer willen lezen over de specifieke yogahoudingen neem dan eens een kijkje in het asanaboek.

Boek hieronder een les of neem hier contact op als je vragen hebt. blogposts

bottom of page