top of page
Image by Olga Thelavart

Meditatie

Meditatie is een geestelijke en/of spirituele oefening. Er zijn enorm veel stromingen binnen de meditatie en nog veel meer soorten meditaties. De meest bekende stromingen zijn samatha (concentratie-meditatie) en de vipassana (inzichts-meditatie). 

Bij samatha (concentratie-meditatie) wordt de aandacht gericht op een specifiek object of onderwerp, anker genoemd. Dit kan een persoon zijn, een object, geluid, gevoel, handeling of de ademhaling. Deze vorm van meditatie heeft over het algemeen tot doel om de geest tot rust te brengen. Het is een oefening in het met de aandacht blijven bij je anker en zodra je afdwaalt daar zonder oordeel weer bij terug te keren. Samatha wordt vaak voorafgaand aan vipassana beoefend. Dit is ook een vorm van meditatie die je veel terugziet in de lessen van Bridge of Life studio.

Vipassana (inzichts-meditatie) staat in het teken van zelfobservatie. Je ankers zijn hier eigenlijk de processen die zich in jezelf ontvouwen. Het doel is om diep door te dringen in de geest en jezelf te zuiveren van dukkha (alle vormen van leiden) dit door de rol van observeerder aan te nemen. Uiteindelijk wordt er gezocht naar een diepgaand en zuiver inzicht in jezelf en de natuur van het bestaan. Vipassana is een prachtige vorm van meditatie maar kan voor beginnende meditatiestudenten als moeilijk worden ervaren.

Boek hieronder een les of neem hier contact op als je vragen hebt. blogposts

bottom of page