top of page

VipassanaAls mensen het over mediteren hebben zullen ze het vaak hebben over de vipassana meditatie. Maar wat is vipassana meditatie en hoe beoefen je het? Vipassana is een woord uit het Pali dat zoiets als dingen zien zoals ze zijn betekend. De vipassana meditatie wordt dan ook vaak de inzichtmeditatie genoemd. De vipassana meditatie komt origineel uit het Boeddhisme.


LEREN ZIEN

Tijdens de vipassana meditatie probeer je zo helder mogelijk te kijken naar alles wat er in je op komt, naar alles wat zich aandient. Dit kan een sensatie zijn in je lichaam, een gevoel, een gedachte of een geluid. Je probeert inzicht te krijgen in je mentale en lichamelijke processen.


HOUDING

Hoewel de vipassana meditatie ook in de vorm van een loopmeditatie gedaan kan worden wordt deze meestal zittend beoefend. Het is belangrijk dat je in een comfortabele maar rechte houding zit. Je wilt kunnen ontspannen maar tegelijkertijd wakker en alert kunnen blijven. Los zittende kleding is fijn zodat niets in de weg zit en je gemakkelijk kunt zitten. Zorg ervoor dat je ook gemakkelijk kunt blijven doorademen.


ANKER

Bij vipassana wordt er gebruik gemaakt van een anker. Lees hier meer over ankers in meditatie. Meestal wordt er gebruik gemaakt van de adem als anker. Vooral de buikademhaling vind ik zelf prettig werken. Je intentie is om met je aandacht bij je anker, in dit geval de ademhaling, te blijven.


Hoogst waarschijnlijk zul je afgeleid raken en dat is heel normaal, het is onderdeel van de beoefening. Wanneer je merkt dat je je anker kwijt bent, merk je dat op en keer je op een zachte, vriendelijke manier weer terug naar je anker. Het is niet de bedoeling dat je jezelf veroordeeld of gefrustreerd raakt omdat je werd afgeleid. Het wordt niet voor niets meditatiebeOEFENING genoemd.


BEZOEKERS

Mijn eigen meditatiedocent noemt afleidingen tijdens de meditatie altijd bezoekers. Je zegt ze gedag en keert dan weer terug naar je anker. Eventueel kun je hetgeen je heeft afgeleid, de bezoekers, benoemen. Een gedachte kun je benoemen als "gedachte" of "denken", iets dat je waarneemt in je lichaam kun je benoemen als "sensatie" en iets dat je hoor als "geluid". Wanneer je iets benoemt is het belangrijk dat je vervolgens niet in het verhaal duikt van hetgeen je benoemt. Je wil niet gaan nadenken over wat het is dat je hoort of voelt. Probeer ook geen lading te geven aan je bezoekers. Zie ze niet als positief of negatief. Ze zijn allemaal neutraal, je behandeld ze als gelijken. Zeg je bezoekers op een vriendelijke manier gedag en keer weer teug naar je anker.


Als je hier nog meer over wil weten raad ik je aan om eens een kijkje te nemen op de blog van Gerjan, mijn eigen leraar. Met name in deze post legt hij een simpel uit hoe je met vipassana kunt beginnen.


Dat was het weer voor vandaag. Voor nu veel succes met de volgende stappen op jouw brug en ik wens je alle geluk toe en een prachtige rest van je dag.


❤ Eva

32 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Commentaires


DISCLAIMER: Externe links die Bridge of Life studio gebruikt kunnen affiliate links zijn. Dit betekend dat wanneer je een product of dienst koopt via de link, Bridge of Life studio daar een kleine commissie over ontvangt.  Lees meer over het gebruik van affiliate links door Bridge of Life studio in onze disclaimer.

bottom of page