top of page

Wat zijn "ankers" in meditatie?


Een van mijn favorieten meditaties is "zitten in ankers". Hierin ga je achtereenvolgend verschillende ankers af. Maar wat is nu eigenlijk een anker in je meditatie beoefening?


Simpel gezegd is een anker dat waar je probeert je aandacht bij te houden tijdens een meditatie. Een van de meest gebruikte ankers is de ademhaling. Gedurende je meditatie probeer je daar dan continu je aandacht bij te houden en zodra je merkt dat je bent afgedwaald keer je weer terug naar je ademhaling.


Andere ankers kunnen bijvoorbeeld geluiden zijn, gedachten, emoties, sensaties die je voelt in je lichaam of een mantra. Verschillende ankers kunnen voor verschillende mensen juist heel goed werken of wat minder. Ik raad dan ook zeker aan om er een beetje mee te experimenteren. Probeer een anker een tijdje uit en kijk hoe het voor je werkt. Ik raad niet aan om meteen met gedachten te beginnen omdat het hierbij niet de bedoeling is om ook echt mee te gaan in de gedachte, je wilt hem alleen observeren.


Meestal gebruik ik mijn ademhaling als anker maar als ik merk dat ik moeite heb om erbij te blijven switch ik naar bijvoorbeeld geluid of sensaties in mijn lichaam.

Vaak kan het nuttig zijn om bij een bepaald anker te blijven, zelfs als het niet zo lekker gaat. Juist daar valt wat te winnen. Maar wees niet te streng voor jezelf. Het is heus geen probleem om af en toe een ander anker te kiezen als het echt niet wil met het anker waar je mee bezig was.


Mocht je afdwalen van je anker, breng jezelf dan altijd weer op een vriendelijke, niet-oordelende manier terug naar je anker.

Meditatie is een oefening, geen straf. Bekijk het gewoon zo: Elke keer dat je opmerkt dat je bent afgedwaald en je vervolgens je aandacht weer terug brengt naar je anker, train je je meditatiespier een beetje. Maak er eventueel een spelletje van, tel elke keer dat je afdwaalt. Het heet niet voor niets meditatie beoefening.


Dat was het weer voor vandaag. Voor nu veel succes met de volgende stappen op jouw brug en ik wens je alle geluk toe en een prachtige rest van je dag.


❤ Eva

181 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

コメント


DISCLAIMER: Externe links die Bridge of Life studio gebruikt kunnen affiliate links zijn. Dit betekend dat wanneer je een product of dienst koopt via de link, Bridge of Life studio daar een kleine commissie over ontvangt.  Lees meer over het gebruik van affiliate links door Bridge of Life studio in onze disclaimer.

bottom of page