top of page

Metta: Liefdevolle-vriendelijkheid


Ik heb het een keer eerder kort over de metta meditatie gehad in mijn blogpost over het gebruik van een mala. Vandaag wil ik er wat dieper op in gaan. In het Nederlands wordt de metta meditatie ook wel de liefdevolle-vriendelijkheid meditatie genoemd. Het woord "metta" komt uit het Pali en betekend ook liefdevolle vriendelijkheid.


De metta meditatie wordt veel gebruikt in het boeddhisme. Waar het er tijdens de meditatie om gaat is om een gevoel van liefde, vriendelijkheid en welwillendheid op te roepen voor alle levende wezens. Niet enkel de mensen of dieren die dicht bij jou staan maar alles en iedereen. De metta meditatie kan op zich worden beoefend en duurt van vaak wat langer, een half uur tot een uur (maar je kan de meditatie zo lang maken als je zelf wilt) maar wordt vooral tijdens retraites ook vaak kort aan het eind van een vipassana meditatie beoefend en duurt dan misschien een minuut of 5.


METTA MEDITATIE

Tijdens een metta meditatie spreek je continu een wens uit voor jezelf en anderen. Je begint bij jezelf, gaat dan naar iemand waar je van houdt (familie, vrienden, leraren), kennissen, onbekenden, iemand waar je niet goed mee door een deur kunt, een groep mensen (dat kan zijn een groep waar je de meditatie in doet, je buurt, stad of land) en ten slotte de hele wereld en het hele universum. Je kunt een metta meditatie zo uitgebreid of juist klein maken als je zelf wilt.


Je kunt eventueel afwisselen in de wensen die je gebruikt of een wens nemen die je op dat moment aanspreekt. En je bent absoluut vrij om zelf nog wensen te bedenken. Voorbeelden van wensen die je kunt gebruiken zijn:

Dat je/ik gelukkig mag zijn.
Dat je/ik gezond mag zijn.
Dat je/ik vredig mag zijn.
Dat je/ik vrij mag zijn van lichamelijk en geestelijk lijden.
Dat je/ik vrij mag zijn van dukkha.
Dat je/ik liefdevol mag zijn.

Je wenst iemand deze dingen toe, het is dus iets anders dan en affirmatie. Terwijl je dit doet maak je zoveel mogelijk contact met een gevoel van liefde in jezelf. Mocht je dat gevoel tijdens de meditatie kwijtraken dan probeer je het weer opnieuw op te roepen. Dit kun je eventueel doen door terug te gaan naar een fase waar je het gevoel wel makkelijk kon bereiken. Bijvoorbeeld waar je de wensen uitspreekt voor een geliefde of voor jezelf.


Als je er echt moeite mee hebt dan kan het helpen om je de persoon als een klein kind voor te stellen. Alles wat het wil is liefde ontvangen en gelukkig zijn. Jij kunt het die liefde geven. Stel je hart open voor het kind, je kunt je eventueel voorstellen hoe je het bij je op schoot trekt en het kind knuffelt. Een huisdier kan hier ook heel goed werken. Of een kitten of puppy.


Mocht het je op een geven moment heel gemakkelijk af gaan om het gevoel van metta op te roepen en daarin te blijven dan kun je het gebruik van woorden ook stoppen en puur bij dat gevoel blijven.


TEKST

Een andere manier voor het beoefenen van metta is het oplezen van een tekst. Een mooi voorbeeld hiervan is de metta sutta. Ook hier is het weer het belangrijkste om contact te maken met dat gevoel van metta, van liefdevolle-vriendelijkheid.


MALA

Een andere manier om metta te beoefenen is met het gebruik van een mala ketting. Dit is iets wat ik zelf heel graag doe. Per kraal herhaal je een woord of zin. En ook hierbij is het weer belangrijk steeds dat gevoel van metta op te roepen.


Je kunt de hele ketting afgaan voor 1 fase. Dus voor jezelf of iemand waar je van houd of zelfs de hele wereld of het hele universum. Maar je kunt er ook voor kiezen om een deel van de ketting voor 1 persoon te gebruiken of zelfs maar 1 kraal. Je kunt hier dus net als de meditatie op zich eindeloos in variëren en iets kiezen wat op dat moment bij jou past.


LOPEN

Een andere manier om de metta meditatie te doen is om metta te combineren met een loopmeditatie. Met elke stap die je zet spreek je dan een wens uit. Ook hier kan dat steeds dezelfde zijn of wisselen en kun je ervoor kiezen de metta telkens op dezelfde persoon te richten of steeds een ander. Hierbij houd je niet alleen je aandacht bij de metta maar ook bij het lopen. Je zet iedere stap heel bewust en voelt de liefdevolle-vriendelijkheid bij iedere wens. Deze vorm is ook geweldig om je concentratie te oefenen.


PINGPONG

Dan is er nog wat ik graag pingpong-metta noem. Dit is een methode die je gewoon kunt doen wanneer je door je dagelijkse leven gaat. Als je op straat loopt, op de fiets zit of in de auto zit. Stel je een pingpongballetje voor van stralend goud licht. Als je het leuk vind kun je er een smiley of hartje op zetten. Dat balletje is de metta die je naar andere mensen gaat "gooien". In gedachten kun je dat balletje nu naar voorbijgangers gooien en stel je dan voor hoe ze door het licht van jouw metta worden omringd. En ja, ook hier, probeer het te voelen.


Bij deze wens ik jullie allemaal alle geluk toe en heel veel succes (en plezier) met het beoefenen van metta. Voor nu veel succes met de volgende stappen op jouw brug.


❤ Eva

82 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


DISCLAIMER: Externe links die Bridge of Life studio gebruikt kunnen affiliate links zijn. Dit betekend dat wanneer je een product of dienst koopt via de link, Bridge of Life studio daar een kleine commissie over ontvangt.  Lees meer over het gebruik van affiliate links door Bridge of Life studio in onze disclaimer.

bottom of page