top of page

Conscious ConsumerismJe stemt met je geld, daar heb je vast al wel eens over gehoord. Ik ben er van overtuigd dat we voor onze planeet moeten zorgen. Het geeft ons zoveel en wij nemen nog meer. Daarom vandaag een onderwerp dat me erg naar het hart ligt, bewust consumeren (of conscious consumerism).


WAT HOUDT BEWUST CONSUMEREN IN?

Het belangrijkste is dat je tijdens het kopen van nieuwe items positieve beslissingen maakt. Je denkt na over dat wat je koopt en over hoe je het gaat gebruiken en uiteindelijk ook waar het terecht komt als je er weer afscheid van neemt. Je intentie is om de impact (jouw voetprint) die het kopen (en gebruik) van nieuwe spullen op de wereld zo klein mogelijk te houden. En daar waar mogelijk ook juist een positieve impact te hebben.


WAT EN WAAR JE KOOPT

Dingen waar je aan kunt denken zijn:

  • Zijn de grondstoffen op een verantwoorde en milieuvriendelijke manier geproduceerd?

  • Is het product op een verantwoorde en milieuvriendelijke manier geproduceerd?

  • Is er in het productieproces sprake van eerlijke werkomstandigheden (en loon)?

  • Is er sprake van overproductie?

  • Waar is het product van gemaakt?

  • Hoe is de kwaliteit van het product?

  • Zijn er dingen die het bedrijf doet die een positieve impact hebben op de samenleving of het milieu?

  • Als je het online koopt, hoe en waarvandaan wordt het verzonden?


WAAROM KOOP IK IETS?

Dingen die je jezelf kunt vragen zijn: Heb ik dit echt nodig of is het iets dat ik heel erg graag wil? Als ik dit koop, voegt het dan echt iets toe aan mijn leven en hoeveel denk ik dit te gaan gebruiken? Wees bij het beantwoorden van deze vragen wel echt eerlijk tegenover jezelf. Je kunt altijd wel een "reden" bedenken waarom je iets echt moet hebben. Maar heb je het echt nodig? Voegt het echt wat toe aan je leven als je het koopt?


VERVANGEN VS REPAREREN

Je hebt een gaatje in je shirt, wat doe je nu? Vervang je het of probeer je het te repareren. Dit is iets waar ik zelf ook echt nog wel beter in kan worden. Het is soms wel heel makkelijk om iets gewoon te vervangen. Toch is repareren waarschijnlijk een betere optie. Op het moment dat je iets koopt kan het dan ook nuttig zijn om te bedenken of het überhaupt gerepareerd kan worden als het kapot gaat. Schoenen zijn hier een goed voorbeeld van. Als de zool kapot gaat kun je die vaak gewoon laten vervangen. Soms zijn schoenen er op gemaakt dat ze goed gerepareerd kunnen worden mocht er iets mee gebeuren.


Er zijn ook steeds meer bedrijven die gratis reparatie aanbieden voor hun producten (al dan niet binnen een bepaalde tijd) of een manier bieden zodat je ze zelf gemakkelijk kunt repareren.


WAAR KOMT HET TERECHT?

Iets waar je vaak niet aan denkt als je net iets nieuws koopt, is waar het terecht komt nadat je er weer afscheid van hebt genomen. Er zijn niet veel dingen die je daadwerkelijk heel je leven blijft gebruiken. Dus wat gebeurt er met je spullen nadat je ze weg doet?


Ten eerste is het goed om te kijken naar wat je weg doet. Kan het nog door iemand anders gebruikt worden? Geef het dan weg, doneer het of verkoop het. Zo geef je je item een tweede leven. Iets wat voor jou geen waarde meer heeft kan voor een ander nog wel heel bruikbaar zijn.


Kan het niet meer gebruikt worden? Is het echt kapot? Kijk dan of je het ergens kunt recyclen of of het op een andere manier kan worden hergebruikt. Hier komt ook het materiaal waar het van gemaakt is weer om de hoe kijken. Materialen die niet zijn samengesteld zijn over het algemeen gemakkelijker te recyclen of hergebruiken (zover ik weet). Een mix van materialen moet vaak eerst weer uit elkaar gehaald worden voor het gerecycled kan worden en dat is vaak moeilijk en duur wat nogal eens betekend dat het alsnog naar de afvalhoop gaat. Het wordt steeds moeilijker om hier rekening mee te houden maar houdt het op zijn minst in je achterhoofd als je wat nieuws koopt.


Wat als het op de afvalhoop terecht komt? Als je het mij vraagt is een natuurlijk materiaal daar altijd beter af dan iets synthetisch. Synthetische materialen doen er vaak extreem lang over om af te breken, als ze dat al ooit doen. Tot die tijd zijn ze vaak vooral goed in het vervuilen van het milieu (microplastic). Een natuurlijk materiaal breekt vaak veel sneller af, het is in grote lijnen natuur-eigen en de natuur weet dus hoe ze het weer kan omzetten in voedingstoffen.


Ik kan hier nog veel meer over zeggen maar voor vandaag houd ik het denk ik hierop. Voor nu veel succes met de volgende stappen op jouw brug en ik wens je alle geluk toe en een prachtige rest van je dag.


❤ Eva

30 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


DISCLAIMER: Externe links die Bridge of Life studio gebruikt kunnen affiliate links zijn. Dit betekend dat wanneer je een product of dienst koopt via de link, Bridge of Life studio daar een kleine commissie over ontvangt.  Lees meer over het gebruik van affiliate links door Bridge of Life studio in onze disclaimer.

bottom of page