Biobeschikbaarheid van Etherische Olie
De afgelopen jaren is het gebruik van etherische olie steeds populairder geworden. En met goede rede. Etherische olie en aromatherapie zijn prachtig en je kunt er enorm veel mee bereiken. Wat veel mensen zich echter niet realiseren is dat etherische olie lang niet altijd veilig is om te gebruiken en dat er veel meer komt kijken bij het veilig toepassen ervan dan "een aantal druppeltjes op gevoel".
Eerder dit jaar schreef ik al een post over de toedieningsroutes van aromatherapie. Een mooi overzicht van de manieren waarop je etherische olie kunt inzetten. Mocht je die post nog niet hebben gelezen dan raad ik je ook zeker aan dat te doen.
En even een disclaimer vooraf, deze post is vooral informatief bedoeld. Als je echt gebruik wilt maken van aromatherapie raad ik sterk aan om contact op te nemen met een aromatherapeut die ook heeft gestudeerd om het vak te beoefenen. Aarzel dan ook niet om contact met mij op te nemen.
BIOBESCHIKBAARHEID | wat is dat?
Als je wil dat een etherische olie bruikbaar is voor je lichaam, een effect heeft dus, dan moet deze wel eerst beschikbaar zijn voor je lichaam om te gebruiken. De biobeschikbaarheid van een stof geeft aan hoeveel ervan (een percentage van de toegediende dosis) beschikbaar en onveranderd in je bloedbaan komt, zodat je lichaam er gebruik van kan maken.
De etherische olie komt niet direct zo in de bloedbaan terecht, als dat wel het geval is, dan heb je een probleem... De inhoudsstoffen van de etherische olie, die kunnen wel in meer of mindere mate in de bloedbaan terecht komen. Hoe groot de biobeschikbaarheid is, hangt af van een aantal factoren:
De inhoudsstoffen
De ontvanger
INHOUDSSTOFFEN | welke olie kies je?
Bepaalde inhoudsstoffen komen gemakkelijker onveranderd in je bloedbaan terecht dan anderen. Dat kan met verschillende dingen te maken hebben, zoals de grootte van de moleculen maar ook in hoeverre de stof oplosbaar is in water of vet. Bij de oplosbaarheid ervan komt ook de toedieningsroute weer om de hoek kijken.
TOEDIENINGSROUTES | een olie is geen gel
De toedieningsroute maakt ook een enorm verschil. Zo neemt je lichaam bijvoorbeeld sneller een etherische olie op die in een gel of crème is verwerkt dan in een zalf, die veel vetter is. Houd er wel rekening mee dat snelle opname lang niet altijd gewenst is!
Olie lost niet op in water, wel in vet. Een gel is voornamelijk water. Voor mij spreekt het beeld van waterdruppeltjes die de oliedruppeltjes de huid in duwen altijd tot de verbeelding. Hoe hoger het percentage water in je bereiding is, hoe meer waterdruppeltjes de etherische olie de huid in duwen. De opname gaat dan dus sneller. Een zalf is voornamelijk vet, die is dikke maatjes met de etherische olie en zal deze dus ook veel minder hard duwen. De opname gaat hierdoor dus langzamer maar geleidelijke. Er is dus langere tijd, een lager percentage in de bloedbaan.
Dit gaat uit van het aanbrengen op de huid maar inname is natuurlijk ook mogelijk. Ik raad het echt niet aan om dit zelfstandig te doen. Dit kan namelijk ook echt gevaarlijk zijn, doe dit daarom echt ALLEEN ONDER BEGELEIDING van een GECERTIFICEERD AROMATHEAPEUT. Verder is de hoeveelheid van de etherische olie die via inname onveranderd in het bloed komt vaak veel lager dan wanneer je het aanbrengt via de huid. Dit omdat je te maken hebt met het first pass effect. Door inname gaan de stoffen al heel snel langs de lever, die ze vervolgens omzet zodat je afgevoerd kunnen worden.
DE ONTVANGER | mijn huid, is de jouwe niet
Dan is er nog de ontvanger. Zoals ik uitleg in deze post over verdunnen liggen bij een baby de huidcellen veel verder uit elkaar. Dit betekent dat de inhoudsstoffen gemakkelijker door de huid het lichaam in komen. De biobeschikbaarheid is dan dus hoger. Bij ouderen is de huid dunner, ook daardoor komt de olie gemakkelijker door de huid heen. Voor het veilig gebruik van etherische olie bij kinderen en ouderen (en in het algemeen) raad ik van harte aan de post over etherische olie verdunnen te lezen.
Dan is er nog het geval van een beschadigde of geïrriteerde huid, ook die laat meer door. En natuurlijk is iedereens huid net even anders. Het is dan ook belangrijk om altijd rekening te houden met de conditie van de huid van de ontvanger van je producten.
Daarbij komt ook nog dat de stofwisseling van de ontvanger een grote rol speelt. Als jouw lichaam sneller de inhoudsstoffen aanpakt en ze afvoert, dan zal er minder overblijven voor je lichaam om te gebruiken.
Dat was het weer voor vandaag. Was deze informatie nieuw voor je of was je er al mee bekend? Voor nu veel succes met de volgende stappen op jouw brug en ik wens je alle geluk toe en een prachtige rest van je dag.
❤ Eva
コメント