Toedieningsroutes van aromatherapie
Even een disclaimer vooraf, deze post is vooral informatief bedoeld. Als je echt gebruik wilt maken van aromatherapie raad ik sterk aan om contact op te nemen met een aromatherapeut die ook heeft gestudeerd om het vak te beoefenen. Aarzel dan ook niet om contact met mij op te nemen.
Aromatherapie
Aromatherapie is een behandelwijze uit de complementaire geneeskunde. Aromatherapie is het behandelen van mensen (of dieren) door gebruik te maken van plantaardige aromatische stoffen. Meestal zijn dit etherische oliën maar ook andere plantaardige stoffen worden gebruikt zoals vette plantenoliën (die ook nodig zijn om etherische oliën te verdunnen), CO2-extracten en hydrolaten.
In het gebruik van aromatherapie gaan we uit van de verschillende inhoudsstoffen die samen een etherische olie vormen en de effecten die deze hebben op lichaam en psyche. Dat effect hebben ze zowel vanwege hun geur en de directe verbinding die het olfactorische systeem heeft met de hersenen als door de inhoudsstoffen die via de huid worden opgenomen of via de longen in het geval van inhalatie. De inhoudsstoffen komen zo in de bloedbaan terecht en kunnen op die manier door het hele lichaam reizen en invloed uitoefenen op verschillende systemen.
Er zijn verschillende toedieningsroutes zoals dermaal (via de huid), inwendig en via inhalatie. Bij toepassing op de huid kun je onder andere denken aan crèmes, massage of in bad. Bij inwendig gebruik kan het bijvoorbeeld gaan om inname via een capsule of zetpillen. Inhalatie kan door middel van verstuiving of via een inhalatiestick. En op het moment dat er bijvoorbeeld wordt gemasseerd, inhaleer je de olie natuurlijk ook.
Dermaal
Zoals eerder benoemd is het dermaal toepassen van aromatherapie het aanbrengen op de huid van een aroma therapeutisch product. Dit kan door de cliënt zelf worden gedaan in de vorm van een crème, inwrijfolie of bad. Maar het kan ook door de therapeut of verzorger worden gedaan in de vorm van bijvoorbeeld een kompres of massage.
Hoewel een massage, zeker in combinatie met aromatherapie, een heel ontspannend effect kan hebben en stress aanzienlijk kan verminderen (Montibeler, et al., 2018), is het in het geval van autisme erg belangrijk om dit goed met de cliënt te overleggen en zelf te blijven observeren. Door de gevoeligheid voor prikkels ervaren niet alle autistische mensen het als prettig om aangeraakt te worden en zeker een massage kan al te veel zijn.
Inhalatie
Een andere belangrijke toedieningsroute binnen de aromatherapie is via inhalatie. Bij dermaal gebruik speelt inhalatie ook al snel een rol omdat de geur van het product ook bij de neus terechtkomt. Verder kan hier specifiek op worden ingezet door gebruik te maken van verstuiving, hierbij worden de moleculen in de lucht gebracht zodat ze in de gehele ruimte ingeademd kunnen worden. Een zachtere vorm hiervan is door middel van een geursteentje (een poreus steentje waar de etherische olie op wordt gedruppeld). Zo komen de geurmoleculen geleidelijker in de lucht en dit wordt in mijn ervaring vaak ook als minder heftig ervaren. Een andere, meer persoonlijke, manier is via een inhalatiestick. Zo hebben eventuele andere mensen of dieren in de omgeving geen last van de geur en kan de cliënt deze zelf tevoorschijn halen als het nodig is. Dit geeft ook een stukje autonomie.
Inwendig
Als laatste is er het inwendig toepassen van aromatherapie. DOE DIT NOOIT ZELF THUIS! Inwendige toepassen moet ALTIJD gebeuren onder begeleiding van een gekwalificeerd aromatherapeut. Er zijn namelijk ontzettend veel contra-indicaties en de dosering komt erg nauw.
Waar je aan kunt denken bij inwendige toepassing is ofwel via de mond, ofwel anaal of vaginaal. Via de mond heb je bijvoorbeeld capsules tot je beschikking maar ook hydrolaten kunnen hier goed worden ingezet. Anaal en vaginaal ben je al snel overgeleverd aan zetpillen.
Dat was het weer voor vandaag. Voor nu veel succes met de volgende stappen op jouw brug en ik wens je alle geluk toe en een prachtige rest van je dag.
❤ Eva
BRONNEN
Montibeler, J., Domingos, T. d., Braga, E. M., Gnatta, J. R., Kurebayashi, L. F., & Kurebayashi, A. K. (2018). Effectiveness of aromatherapy massage on the stress of the surgical center nursing team: a pilot study. Universidade Estadual Paulista; Universidade de São Paulo, Faculdade de Medicina de Botucatu. São Paulo, Brazilië: Rev Esc Enferm USP. doi:10.1590/S1980-220X2017038303348
Comments