top of page

De Nederlandse kunst van het niets doenOp een rustige zondag lekker op de bank hangen, een lekker simpel boek (mijn favoriet is The Little Book of Hygge van Meik Wiking) om te lezen en regelmatig gewoon een paar minuten uit het raam staren. Niets bijzonders om naar de kijken, niets bijzonders om aan te denken. Gewoon zijn. Niksen.


Herken je dat? Het was eigenlijk nooit iets waar ik echt over nadacht. Het is gewoon mijn versie van een rustige dag om bij te komen, een dag waarin ik niets hoef. Toen las ik een artikel in de Happinez Kids en later in het AD waarin werd gesproken over niksen. Kennelijk is niksen een ding.


Wat is niksen? Voor mij lijkt het iets te zijn tussen mindfulness en dagdromen. Kan dat? Jazeker. Als ik aan het niksen ben switch ik eigenlijk een beetje tussen die twee, heel ongedwongen. Lekker uit het raam staren of in de vlammen van de kachel of openhaard werken dan prima. Rustig een slokje thee nemen en gewoon genieten. Het belangrijkste doel? Er is geen doel. Je hoeft er helemaal niets mee te bereiken. En dat is nu precies wat er zo lekker aan is. Een pauze van het moeten.


Voor mij kwam het altijd al vrij natuurlijk. Op de basisschool in de pauze even onder een boom gaan zitten om "bij te komen" was niets ongewoons voor mij. Een wandeling maken met mijn honden in het bos of in het park en even gaan zitten op een bankje of boomstam. Of in de trein uit het raam kijken. De truc is, houd je telefoon erbuiten. We zijn zo snel geneigd om iets te zoeken om ons af te leiden, om ons bezig te houden (of het nu productief is of niet) dat we op de automatische piloot in ons scherm duiken zodra er even niets lijkt te gebeuren. Verveling slaat veel sneller toe dan nodig is. Daarnaast, is verveling nu echt zo erg? Neem op zulke momenten even bewust de tijd om te niksen.


Misschien een idee voor een nieuw boek in de Hygge trend?

The Little Book of Niksen, The Dutch guide to doing nothing.

Eerlijk gezegd, ik zou de eerste zijn om dat boek te kopen.


Ik denk dat het in deze tijd ontzettend belangrijk is om de tijd te nemen om te niksen. Ik zeg hier bewust tijd nemen omdat het er anders vaak niet van komt. We zijn er erg goed in om onze agenda helemaal vol te plannen, druk druk druk. maar juist als het zo druk is, heb je de tijd nodig om bij te komen. Tijd waarin je helemaal niets hoeft, tijd om je lichaam en je geest even een pauze te geven. Dus als je merkt dat je continu bezig bent, continu druk en die tijd voor jezelf er maar niet van komt of er komt steeds wat tussen, plan die tijd dan bewust in. Of het nu een volle dag is of elke dag een uurtje maakt niet uit. Maar plan het in, zet het desnoods in je agenda en behandel het als een afspraak.Dat was het weer voor vandaag. Voor nu veel succes met de volgende stappen op jouw brug en ik wens je alle geluk toe en een prachtige rest van je dag.


❤ Eva

30 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


DISCLAIMER: Externe links die Bridge of Life studio gebruikt kunnen affiliate links zijn. Dit betekend dat wanneer je een product of dienst koopt via de link, Bridge of Life studio daar een kleine commissie over ontvangt.  Lees meer over het gebruik van affiliate links door Bridge of Life studio in onze disclaimer.

bottom of page