top of page

Journaling


Ik schrijf al in dagboeken sinds ik me kan herinneren. Ik geloof dat ik een jaar of 12 was toen ik in de oudste die ik heb bewaard begon. Kortom mijn leven in papier en inkt. Maar om heel eerlijk te zijn, de rede dat ik ze schreef is niet om er later op terug te kunnen kijken.


Ik schrijf vooral om te verwerken. Je zou bijna kunnen zeggen dat ik een dagboek gebruik als een externe hardeschijf. Alles wat ik op dat moment niet kan gebruiken in mijn hoofd wordt opgeslagen in een dagboek. Daarnaast helpt het me om mijn gedachten op een rijtje te krijgen omdat je met schrijven gedwongen wordt om na te denken over hoe je iets formuleert. Kort gezegd geeft schrijven dus rust in mijn hoofd.


Er zijn enorm veel manieren van journaling. Ik denk echt dat er voor iedereen wel iets is dat bij hem of haar past. Voor mij zelf veranderd het ook zeker van tijd tot tijd welke methode ik het liefst gebruik en mijn manier van vastleggen is enorm veranderd door de jaren heen.


Er zijn momenten dat ik graag veel foto's gebruik en er bijna een fotoalbum of scrapbook van maak. Er zijn momenten dat ik graag veel teken of schilder en er zijn momenten dat ik gewoon wil schrijven, stream of consciousness. Er zijn ook zeker periodes dat ik niet schrijf maar uiteindelijk kom ik er toch altijd weer op terug. Het doet gewoon zo veel voor mij.


MAKING MEMORIES

Een van de leuke dingen aan het bijhouden van een dagboek kan zijn dat je helpt met het maken en bewaren van herinneringen. De enige dagboeken waar ik ooit op terugkijk zijn eigenlijk die waar een creatief element in zit, iets visueels. Dit kan zijn in de vorm van foto's maar ook in de vorm van inkt of verf. Tegenwoordig schrijf ik ofwel om te herinneren of om mijn hoofd helder te krijgen. Hier gebruik ik vaak ook verschillende dagboeken voor. Iets om op terug te kijken en iets wat ik eventueel zo weg zou kunnen gooien als ik dat zou willen.


In mijn memoriesjournal gebruik ik veel foto's met stukjes tekst die iets over de dag, de herinnering of de foto zeggen. Ook ben ik er vaker creatief in bezig met inkt of waterverf. Gewoon kleur op de pagina "geplopt" of echt een tekening, het kan allemaal. Het is leuk om op terug te kijken maar het spelen met de kleuren en materialen heeft ook zeker een rustgevend, bijna therapeutisch effect op mij.


Als je hier eens mee aan de slag wil kun je genoeg voorbeelden vinden op internet. Mij absolute favoriet is Ali Brown. Ik raad je zeker aan om eens een kijkje te nemen op zowel haar website als haar youtube kanaal. Verder volg ik ook graag LittleRavenInk en James Burke.


STREAM OF CONSCIOUSNESS

Al je gedachten zonder filter het papier op laten stromen. Ik heb iemand het ook wel eens word-vomiting horen noemen. Het maakt niet uit wat het is wat je opschrijft, zolang je maar niet stopt met schrijven. Je schrijft, schrijft en schrijft. Het is hierbij handig om voor jezelf een limiet te zetten. Een pagina of 2 of 3 of een tijdslimiet. Dan heb je een idee wanneer je moet stoppen. Of je begint gewoon en stopt wanneer je echt niets meer te schrijven hebt. Ik vind dit zelf een heerlijke manier van journaling. Het geeft mij persoonlijk enorm veel helderheid en zo'n heerlijk, rustig en leeg gevoel als je klaar bent. Een opgeruimd hoofd.


VERTELLIS

En dan zijn er altijd nog de journals die je kant en klaar kunt kopen. Hier zijn enorm veel variaties op. Zelf ben ik er nooit een enorme fan van geweest omdat ik graag mijn eigen ding doe. Maar toen vond ik Vertellis chapters. Vertellis chapters stelt je steeds verschillende vragen en geeft inspiratie in de vorm van quotes en verhaaltjes. Het is een dagboek dat je helpt om te reflecteren en in een positivie mindset te komen, en te blijven als het even kan. Als je eerst nog even kennis wil maken met het concept van Vertellis, neem dan eens een kijkje op hun website en social media. Verder is het heel leuk om je in te schrijven voor hun nieuwsbrief, de vertellis vrijdag vraag. Elke vrijdag krijg je dan een korte nieuwsbrief in je inbox met vraag die je voor jezelf kunt beantwoorden, al dan niet met pen en papier.


Dat is het weer voor vandaag. Heb jij een favoriete manier van journaling? Ik hoor er graag meer over en over wat het voor jou betekend. Ik wens je een fijne dag en ik ben er weer met een nieuwe post over 2 weken.


❤ Eva

23 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


DISCLAIMER: Externe links die Bridge of Life studio gebruikt kunnen affiliate links zijn. Dit betekend dat wanneer je een product of dienst koopt via de link, Bridge of Life studio daar een kleine commissie over ontvangt.  Lees meer over het gebruik van affiliate links door Bridge of Life studio in onze disclaimer.

bottom of page