top of page

7 Dagen Kundalini Meditatie: Mijn ervaringDe Kundalini meditatie is een van de Osho meditaties die ik tijdens mijn opleiding heb geleerd. Het bestaat uit 4 fases die elk ongeveer 15 minuten duren, een uur in totaal dus. Tijdens de eerste fase laat je je lichaam trillen/shaken. Het idee is om het zoveel mogelijk vanzelf te laten komen. De eerste keer dat ik dit tijdens de les deed kwamen er hier zeker wat aan emoties los. De tweede fase is dans. Ook hier laat je het zoveel mogelijk vanzelf komen. In de derde fase sta of zit je stil en in de vierde fase lig je ten slotte. Alles behalve de vierde fase is op muziek. (Die kun je ook op Spotify vinden.)


De kundalini meditatie werkt geweldig als je dingen los wilt laten, zelfs als je niet weet dat er iets is om los te laten.

Onze docent gaf ons de challenge om deze meditatie voor een periode dagelijks te doen. Dus bij deze, 7 dagen lang elke dag een keer.


Dag 1

De eerste fase had vandaag niet zoveel effect als de eerste keer dat ik hem deed maar ik voelde wel het een en ander loskomen. Heel kort (het zal niet langer dan misschien een paar seconden zijn geweest) voelde ik me een beetje emotioneel maar verder was het vooral gewoon heel prettig.


De tweede fase ging heel soepel. Ik kon goed uit mijn hoofd en meer in mijn lichaam komen. Het voelde als spelen en dat gaf me een gelukkig gevoel.


In de derde fase kon ik een soort tintelingen voelen over mijn hele lichaam. Ze waren echter het sterkste langs mijn ruggengraat, nek en de achterkant van mijn hoofd. Een vreemd maar niet onprettig gevoel. De eerste keer voelde ik dit ook maar toen was het wat minder golvend en voelde het meer als een soort touw dat langs mijn ruggengraat omhoog werd getrokken, door mijn kruin de lucht in.


Ik weet nog dat ik tijdens de les in de vierde fase ook zo rusteloos was maar dan heel geïnspireerd. Er kwamen continu allerlei ideeën in me op. Dit keer waren het vooral to-do lijstjes en dingen die ik was vergeten te doen die naar boven kwamen drijven. Richting het einde kwam er ook een flinke hoofdpijn opzetten en ik was maar wat blij toen de gong ging die aangaf dat de meditatie was afgelopen. Dat gezegd hebbende, op die laatste fase na was dit een heel goede eerste dag.


Dag 2

Vandaag was een stuk rustiger dan gister. In geen van de fases voelde ik iets speciaals. Het was best prettig maar het leek een eeuwigheid te duren. Het voelde minstens als twee keer zo lang, als het al niet meer was.


Dag 3

De derde dag ging heel erg soepel. Misschien kwam het ook omdat ik voor ik begon met de meditatie net een vinyasa yoga les van een uur had gevolgd en dus al ontspannen en rustig in mijn hoofd was. De hele meditatie had een rustig en zacht karakter, het ging gemakkelijk en ik kon mijn hoofd vrij goed leeg houden, echt in de meditatie blijven. Al met al een heel fijne sessie dus.


Dag 4

Vandaag stond in groot contrast met gister. Ik had al hoofdpijn toen ik begon dus dat zal ook niet hebben geholpen. Ik kwam er maar moeizaam in en vooral het begin was heel onrustig. Halverwege de dans merkte ik een enorme omslag waarin ik heel erg in een flow raakte. De bewegingen kwamen vanzelf en voelde bijna vloeibaar aan. Het eerste deel van de derde fase ging ook nog goed maar toen werd ik weer extreem onrustig en dat bleef zo tot het einde van de meditatie. Ik raakte wel heel geïnspireerd om weer op mijn didgeridoo te oefenen dus misschien dat ik dat straks nog even probeer :p


Dag 5

Ik moest mezelf vandaag echt naar mijn matje toe slepen om de meditatie te gaan doen. Ik had er helemaal geen zin in. Alweer diezelfde meditatie van een uur lang, bah. Maar toen ik eenmaal begon voelde het eigenlijk wel weer lekker. Het shaken ging er iets heftiger aan toe vandaag, minder subtiel dan de andere dagen. Ik moest er even wat uit gooien denk ik. Het dansen stond in enorm contrast met het shaken en was juist heel zacht en vloeiend. Ik kwam vrijwel direct in een soort flow terecht en dat voelde heerlijk. Het zitten was gewoon rustig net als het liggen. Tot ik werd gestoord door mijn hond die vond dat het lang genoeg had geduurd en dat ze nu toch echt geknuffeld moest worden.


Dag 6

Het beginnen met het shaken ging heel gemakkelijk maar ik merkte al snel dat het wel echt lastig was om het vol te houden. Halverwege kreeg ik eenorm de behoefte om mijn handen los te schudden wat iets van de spanning wegnam. Met het dansen in de tweede fase kwam ik meteen in een flow terecht wat heerlijk was. In de derde fase besloot ik dit keer te blijven staan maar had continu de neiging om te bewegen. Richting het einde ben ik toch maar gaan zitten, wat hielp tegen de onrust van het willen bewegen. Het liggen was wel heerlijk rustig dit keer.


Dag 7

De laatste dag! En daar ben ik blij mee. Het is een prettige meditatie maar met 7 dagen achter elkaar word je het toch al snel zat (ik in elk geval). Het Shaken ging moeizaam, moeilijk beginnen en moeilijk vol te houden. Ik voelde me onrustig en wilde gewoon door naar de volgende fase. In de tweede fase kwam ik vrijwel meteen weer in een flow terecht en het voelde heerlijk. Het zitten was deze keer ook volledig rustig en prettig. Mijn hond kwam al vrij snel naast me liggen en begon mijn hand te likken. Even later legde ze haar poot in mijn hand, wat mijn hart echt deed smelten. Na een poosje zo te hebben gezeten haalde ze haar poot weer weg om verder te gaan met het likken om vervolgens haar kop kort in mijn hand te leggen. De rest van de zit was gewoon weer rustig en prettig. Het liggen was dit keer een beetje rusteloos hoewel lang niet zo erg als de meeste andere dagen.


Raad ik het aan?

Dat is de grote vraag. Ik raad je zeker aan om de meditatie een keer te proberen. Het is ook zeker interessant om het een paar dagen achter elkaar te doen. Het is leuk om het verloop erin te zien. Dat gezegd hebbende, als je niet gewend bent om dagelijks te mediteren is dit wel een heel intense manier om daarmee te beginnen en is de kans groot dat je al snel afhaakt dus in dat geval zou ik met iets makkelijkers beginnen wat bijvoorbeeld ook niet een uur duurt.


Dat was het weer voor vandaag. Voor nu veel succes met de volgende stappen op jouw brug en ik wens je alle geluk toe en een prachtige rest van je dag.


❤ Eva

25 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


DISCLAIMER: Externe links die Bridge of Life studio gebruikt kunnen affiliate links zijn. Dit betekend dat wanneer je een product of dienst koopt via de link, Bridge of Life studio daar een kleine commissie over ontvangt.  Lees meer over het gebruik van affiliate links door Bridge of Life studio in onze disclaimer.

bottom of page