top of page

Autisme hebben of autistisch zijn?Ik zal meteen eerlijk zijn, mij persoonlijk maakt het niet heel erg veel uit of iemand het nou heeft over iemand met autisme of een autistisch iemand. Toch wilde ik er wat dieper op ingaan. Want hoewel mensen dikwijls hetzelfde zullen bedoelen kun je beide weldegelijk anders definiëren.


Op mijn blog zal je opmerken dat ik het vooral zal hebben over autistische mensen en niet over iemand met autisme. Dit is een bewuste keuze. Ik ben van mening dat autisme een wezenlijk deel is van wie iemand is. Je zou het kunnen zien als een eigenschap. Zonder die eigenschap ben je niet dezelfde persoon. Je zou de wereld anders ervaren, er anders op reageren en anders denken. Kortom, je zou iemand anders zijn.


Verder denk ik dat op het moment dat er wordt gesproken van iemand “met autisme”, dat dat suggereert (zelfs al is het onbewust) dat diezelfde persoon ook “zonder autisme” zou kunnen zijn. Dat maakt in mijn beleving dat het klinkt als iets waar je vanaf kan komen of als een ziekte die genezen moet/kan worden. Dit is niet het geval. Autisme is iets waar je mee wordt geboren en iets wat je de rest van je leven bij je zult houden. Zoals ik eerder zei is het een onderdeel van iemand. Iemand die linkshandig is kan leren met rechts te schrijven maar dan is die persoon nog altijd linkshandig. Zo ook kan iemand die autistisch is leren om zich te redden in een wereld die is ingesteld op neurotypsiche mensen maar zal altijd autistisch zijn.


Zo ook kan iemand die autistisch is leren om zich te redden in een wereld die is ingesteld op neurotypsiche mensen maar zal altijd autistisch zijn.

Een andere reden om ervoor te kiezen over een autistisch persoon te spreken in plaats van een persoon met autisme is dat uit onderzoek is gebleken dat het gebruiken van IFL kan bijdragen aan zelfacceptatie. Ook als je naar de rest van de Nederlandse taal kijkt voelt dit natuurlijker. Je spreekt eerder van een creatief persoon dan een persoon met creativiteit. (Wevers, 2020)


Je spreekt eerder van een creatief persoon dan een persoon met creativiteit.

Dat was het weer voor vandaag. Voor nu veel succes met de volgende stappen op jouw brug en ik wens je alle geluk toe en een prachtige rest van je dag.

❤ Eva


 

BRONNEN


26 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Kommentarer


DISCLAIMER: Externe links die Bridge of Life studio gebruikt kunnen affiliate links zijn. Dit betekend dat wanneer je een product of dienst koopt via de link, Bridge of Life studio daar een kleine commissie over ontvangt.  Lees meer over het gebruik van affiliate links door Bridge of Life studio in onze disclaimer.

bottom of page