top of page

MalaAls kind deden we al kindermeditaties voor het slapen gaan, je zou dus zeker kunnen zeggen dat ik mediteren van huis uit heb mee gekregen. Ik was een jaar of 18/19 toen ik het zelf weer herontdekte. Een stressvolle studie en volop bezig zijn om mezelf te leren kennen brachten me bij yoga en meditatie. Zo kwam ik via The Journey Junkie uit bij de mala. Ik denk dat het deze of deze blogpost is geweest maar ik weet het niet meer zeker. In ieder geval is dat uiteindelijk geweest wat maakte dat ik weer een meditatie beoefening kreeg.


WAT IS EEN MALA?

Dus wat is een mala? Traditioneel gezien is een mala een heilige ketting die bestaat uit 108 kralen (vaak gemaakt van gedroogde Rudraksha zaden maar verschillende soorten hout en stenen komen ook veel voor) die worden gebruikt om het aantal recitaties van een mantra bij te houden. 108 is een heilig getal binnen het boeddhisme en hindoeïsme. In beide tradities wordt dan ook een mala gebruikt met 108 telkralen. Waarom het 108 is durf ik niet met zekerheid te zeggen. Wel weet ik dat het steeds weer terug komt en dat er verschillende verhalen, symbolen en betekenissen achter schuil gaan.


Een goeroekraal (kraal 109) geeft en begin en einde van de ketting aan. Vaak verbindt de goeroekraal de telkralen met een kwastje. De goeroekraal staat symbool voor de kennis van de leraar of goeroe en het bereiken van verlichting. De goeroekraal wordt niet meegeteld en je gaat er nooit overheen tijdens de meditatie. Kom je bij de goeroekraal, dan keer je weer om.


Halverwege of op meer plekken in de ketting zijn er soms markeerkralen die aangeven dat je bijvoorbeeld op een kwart of halverwege bent gekomen. Deze kralen worden tijdens het mediteren verder niet meegeteld. In tegenstelling tot de goeroekraal ga je hier gewoon overheen.


Naast de ketting met de volle 108 kralen zijn er ook armbanden te krijgen die meestal 27 kralen hebben.


HOE GEBRUIK JE EEN MALA?

Je weet nu wat een mala is en dat het gebruikt wordt om het aantal recitaties van een mantra bij te houden. Maar hoe doe je dat precies?


Eigenlijk is het heel simpel. Je begint met de kraal naast de goeroekraal, aan welke kant je begint maakt niets uit. Bij het tellen gebruik je je duim en middelvinger. Je legt de ketting als het ware over je middelvinger heen en gebruikt vervolgens je duim om per recitatie een kraal weg te schuiven. Je gebruikt niet je wijsvinger omdat deze het ego vertegenwoordigd, iets wat je juist wilt vermijden tijdens je meditatiebeoefening. Zo ga je de hele ketting af tot je weer opnieuw bij de goeroekraal bent waar je ervoor kunt kiezen om te stoppen of weer terug om te draaien en de ketting opnieuw af te gaan.


MANTRA

Een malaketting wordt dus gebruikt in combinatie met een mantra. Per recitatie tel je een kraal weg. Verschillende tradities hechten verschillende waarden aan een mantra en ik ben er alles behalve een expert in. Ik las een keer dat je gedachtestroom werd vergeleken met een aapje. Bij vrijwel niemand is dat aapje ooit stil. Het springt van de hak op de tak en lijkt nooit vermoeid te raken. Wat je in meditatie eigenlijk wil is dat aapje een beetje tot bedaren krijgen. Een mantra is daar een heel praktisch hulpmiddel bij. In zekere zin zeg je tegen het aapje: 'Hier heb je een steen (de mantra), zou je die naar de andere kant van de kamer willen brengen (recitatie)?' Je laat het aapje steeds hetzelfde parcours afleggen waardoor het bezig blijft maar op een gecontroleerde manier zodat jij rust en ruimte kunt vinden. Het afleggen van het parcours wordt je meditatie.


Een mantra kan van alles zijn, een woord, geluid of een korte zin. Als je het op het internet opzoekt zul je tal van opties vinden, zowel in je eigen taal als bijvoorbeeld in Sanskriet. Soms wordt je ook een mantra gegeven door je leraar. Als je een mantra uit wilt proberen raad ik je aan om gewoon wat dingen uit te proberen, dat is wat ik zelf heb gedaan. Uiteindelijk werkte een mantra in een taal die ik begreep het beste voor mij. Op die manier kun je er makkelijker een gevoel aan verbinden wat voor mij heel bevorderend is voor mijn meditatie. De mantra's die ik gebruik kunnen per dag of periode verschillen. Vaak kies ik iets waar ik op dat moment behoefde aan heb. Dat kan iets zijn in de richting van:

Ik ben liefdevol, ik ben dankbaar, ik ben vredig, ik ben vitaal.

Of een combinatie of waar ik op het moment dan ook behoefte aan heb. Op deze manier heeft het ook heel wat weg van een affirmatie.

Wat je ook gebruikt, probeer ook echt te voelen wat je zegt. Je zult merken dat het meer effect heeft en dat het je helpt om niet alsnog af te dwalen.

ADEMHALING

Naast het gebruik voor een mantra kun je je mala ook simpelweg gebruiken om je ademhaling te tellen. Elke in- en uitademing staat dan voor 1 kraal. Ook hiermee geef je het aapje in je hoofd wat te doen terwijl je mediteert. Dit is iets wat ik zelf vaak gebruik. De hele ketting afgaan kost me dan ergens tussen de 20 en 30 minuten wat ik een prima tijd vind voor mijn dagelijkse ochtendmeditatie. Het is op deze manier ook iets makkelijker om bij je anker te blijven omdat je een extra reminder hebt, namelijk de kralen, om bij de ademhaling te blijven.


METTA

Een andere manier om je mala te gebruiken is het het te combineren met een metta meditatie. Ook wel liefdevolle-vriendelijkheid meditatie genoemd. Wat je daarin doet is een "wens" uitspreken voor je zelf, iemand waarvan je houdt, iemand waar je niet zo goed mee door een deur kunt, een groep mensen of heel de wereld/universum. Dat kan iets zijn in de richting van:

Dat je/ik gelukkig mag zijn, dat je/ik gezond mag zijn, dat je/ik vredig mag zijn, dat je/ik vrij mag zijn van lichamelijk en geestelijk lijden

Wat hier anders is dan een affirmatie is dat je het formuleert als een wens, je wenst het de ander of jezelf toe. Hierin probeer je zoveel mogelijk contact te maken met een gevoel van liefde. Ik vind het zelf een hele mooie en krachtige vorm van meditatie.


EEN MALA KOPEN

Tegenwoordig is het niet heel moeilijk om ergens een mala te vinden. Dat gezegd hebbende, als je online besteld kan het soms toch lastig zijn. De eerste mala die ik kocht had bijvoorbeeld een kraal teveel en toen ik de klantenservice erover mailde kreeg ik geen antwoord. Ik heb de extra kraal er uiteindelijk zelf uitgehaald maar kreeg de mala niet meer terug in elkaar zoals hij hoorde. Tegelijk bestelde ik een mala voor mijn broertje maar de eeuwige knoop die erin zat liet binnen een week los. Ook hierover heb ik gemaild en nooit een reactie gekregen. Dat gezegd hebbende, er zijn ook zeker webshops die een geweldige klantenservice hebben en die ik van harte aanbeveel. Hieronder 2 daarvan.


Jewelry NM is een online winkel uit Griekenland die verkoopt via Etsy. Ze maakt prachtige mala's van (half)edelstenen. Voor mij heeft ze zelfs een speciale mala gemaakt (zie foto links) omdat ik graag een combinatie wilde tussen 2 mala's die ze verkocht. Tot eind september kun je de code " WEDDING20 " gebruiken op bestellingen over €19,90 voor 20% korting.


Een ander goede optie is een mala van Mala Spirit. Zij verkopen prachtige handgemaakte mala's van Rudraksha zaden die vaak gecombineerd zijn met (half)edelstenen. De mala's worden op Bali gemaakt in een atelier van Aum Rudraksha Designs. Tot en met 31 oktober kun je op de website van Mala Spirit 10% korting krijgen op je bestelling met de code "BOL10".


Als je liever niet via internet besteld kun je ook eens lokaal kijken. Ze worden vaak verkocht in yogastudio's of misschien heb je een spiritueel winkeltje in de buurt.


Dat was het weer voor vandaag. Voor nu veel succes met de volgende stappen op jouw brug en ik wens je alle geluk toe en een prachtige rest van je dag.


❤ Eva

41 views0 comments

Commentaires


DISCLAIMER: External links Bridge of Life studio uses might be affiliate links. This means that when you buy a product or service via the link, Bridge of Life studio receives a small commission. Read more about the use of affiliate links by Bridge of Life studio in our disclaimer.

bottom of page