top of page

Barefoot shoes


Let's talk shoes! Om specifiek te zijn, barefoot shoes. Of in het Nederlands blote-voeten-schoenen, maar laten we eerlijk zijn, dat klinkt voor geen meter. Dus van nu af aan houden we het op barefoot schoenen. Ik zal de eerste zijn die toegeeft dat ik iets met schoenen heb. Ten eerste hoe ze voelen, comfort voorop, zeker als je er de hele dag op loopt. Ten tweede hoe ze eruit zien, ze kunnen absoluut iets toevoegen aan een outfit.


ZERO DROP

De afgelopen paar jaar is mijn schoenkeuze behoorlijk veranderd. Van hoge, dikke hakken (voor de mensen die dat niet wisten, ik ben een tijd gek geweest op gothic lolita en classic lolita) naar een hak die absoluut niet hoger dan 5, misschien 6 centimeter mag zijn. Maar het liefst heb ik toch een platte schoen. En met plat bedoel ik plat. Een zero drop please. Ofwel, geen verschil in de dikte van de zool tussen de hiel en de tenen van de schoen. Op deze manier wordt het gewicht gelijk verdeeld over de voet. Je hiel en je voorvoet krijgen evenveel te verduren in plaats van steeds een groot deel van het gewicht op de voorvoet te plaatsen.


Verder zorgt dit er waarschijnlijk voor dat je in plaats van met een opgehoogde hak, waar je met de hak eerst de grond raakt, je nu eerst met het voorste of middelste deel van je voet de grond raakt. Waarom dit goed is? Je voet is ontworpen om de schok van het lopen en rennen op te kunnen vangen, met spieren. Als je eerst je voorvoet op de grond plaats heb je je voetholte, je enkelgewricht en dan de knie en heup om de schok op te vangen. Op het moment dat je de grond eerst raakt met je hiel gaat die schok recht door naar de knie en heup. Je mist dan dus een deel van je natuurlijke schokdemping en dat kan voor problemen zorgen.


DUN & FLEXIBEL

Er zitten ontzettend veel sensorische zenuwen in je voeten en dat is niet zomaar. Je

voeten zijn ontworpen om zonder schoenen te gebruiken. Ze brengen je van A naar B en om dat veilig te doen hebben ze informatie nodig.

Temperatuur verschillen en verschillen in de ondergrond geven enorm veel informatie aan je hersenen wat je vervolgens helpt om de manier van lopen aan te passen. Op een gladde ondergrond loop je bijvoorbeeld heel anders dan wanneer je genoeg grip hebt. En als je over grind loopt, loop je anders van wanneer je over gras loopt. Een dunne en flexibele zool helpt je om je ondergrond beter te voelen maar ook om de spieren in je voet beter te gebruiken. De manier waarop je voet zich kan bewegen helpt namelijk wel degelijk om meer grip te krijgen en je balans beter te bewaren. Oh en je struikelt waarschijnlijk een stuk minder (dat is in elk geval wat ik merk als ik mijn barefoots draag).


Ik ga ook heel eerlijk zijn, ik wordt er heel blij van als ik verschil in ondergrond voel. Het voelt als een massage voor je voeten en mijn voeten worden er gek genoeg minder moe van als de ondergrond regelmatig wisselt.


WIEBELRUIMTE

Ik heb altijd relatief wijde, korte voetjes gehad. Ik draag maat 36 (Europese maat). En als ik eerlijk ben, waarschijnlijk een 35,5 of zelfs 35 maar dat verschilt per schoenmerk, daarnaast hebben ze vaak niet kleiner dan 36. Dus 36 it is. Naast het feit dat mijn voeten vrij wijd zijn en ze in veel schoenen daardoor opgepropt voelen is wiebelruimte in schoenen voor mij een must. Als ik niet met mijn tenen kan wiebelen als ik de schoenen aan heb vallen ze af. Barefoot schoenen zijn daar absoluut ideaal voor. Ze hebben een relatief wijde toebox (ik weet niet of daat een Nederlands woord voor is) zodat je je tenen goed kunt spreiden als je loopt. Je weet wel, waar je tenen eigenlijk voor gemaakt zijn. Naast dat het gewoonweg goed voelt om je tenen te spreiden helpt het je ook met je evenwicht. Het vergroot het oppervlak waar je op staat iets en ze helpen met het corrigeren van je evenwicht.


LICHTGEWICHT

En dan zijn de schoenen ook nog eens lekker licht. Zelf vind ik het een voordeel omdat het lopen minder vermoeiend maakt. Je hebt simpelweg niet nog het extra gewicht van je schoenen die je moet meezeulen.


PRACTICE MAKES PERFECT

Als je niet gewend bent om op blote voeten te lopen zul je rustig aan moeten doen als je besluit barefoot schoenen uit te proberen. Je spieren zijn het niet gewend en waarschijnlijk zul je de manier van lopen iets moeten aanpassen. Begin dus rustig aan in en rondom huis. Als je altijd schoenen hebt gedragen die je voeten aan alle kanten ondersteunen zul je eerst zelf weer je natuurlijke steun moeten opbouwen, die spieren zijn waarschijnlijk behoorlijk lui geworden.


Ik heb zelf jaren last gehad van een klik in mijn knieën die later is verhuisd naar mijn heupen. Ik geloof dat het een "snapping hip" heet. In het begin heb ik er nooit zo'n last van maar als het langer aanhoud kan het vrij pijnlijk worden. Zelf heb ik gemerkt dat het enorm helpt als ik regelmatig yoga doe. Het komt nu alleen nog terug als ik echt langere stukken loop en daarbij heb ik gemerkt dat het dragen van barefoot schoenen echt helpt. Mijn fysio heeft gezegd dat wanneer je schoenen draagt met een soepele zool, je voet vloeiend kan bewegen waardoor je je spieren niet vastzet. Dat is waarschijnlijk waar het dan bij mij misgaat. Ik denk ook dat ik misschien anders loop met barefoot schoenen wat ervoor zorgt dat de klik ook wegblijft.


Ik ben geen podotherapeut. Wat je hier leest is gebaseerd op mijn eigen ervaring en de dingen die ik door de jaren heen heb gelezen. Als je niet zeker weet of barefoot schoenen iets voor jou zijn kun je altijd bij je huisarts of een andere specialist langs. In tussentijd is het misschien interessant om dit filmpje eens te kijken en zeker ook deze. Daarnaast staat op de website van merken die barefoot schoenen verkopen vaak ook nog een hoop informatie. Zelf vind ik dat vivobarefoot duidelijke informatie geeft.


Dat was het weer voor vandaag. Voor nu veel succes met de volgende stappen op jouw brug en ik wens je alle geluk toe en een prachtige rest van je dag.


❤ Eva

35 views0 comments

Comments


DISCLAIMER: External links Bridge of Life studio uses might be affiliate links. This means that when you buy a product or service via the link, Bridge of Life studio receives a small commission. Read more about the use of affiliate links by Bridge of Life studio in our disclaimer.

bottom of page