top of page

Wat is meditatie?Meditatie is voor mij even de tijd nemen voor mezelf. De tijd nemen om in stilte te zitten, te zitten met mezelf. Ik moet niets, ik hoef alleen maar te zijn. Het is tot rust komen in een drukke tijd maar ook energie opwekkend als ik er even doorheen zit of heel moe ben. Het brengt mij in balans. En juist als ik er even geen zin in heb is het vaak precies wat ik nodig heb. Even die tijd nemen om weer tot mezelf te komen.


Maar wat is meditatie nu precies? Als je het mij vraagt kun je meditatie verdelen in 2 onderdelen: de eerste is de meditatiebeoefening en de tweede in meditatie zijn. Dus je mediteert of bent in meditatie. Hoewel ze heel nauw verband zijn met elkaar is er wel degelijk een verschil tussen deze twee.


MEDITATIEBEOEFENING

Het woord zegt het al, OEFENING. Als je gaat zitten met de intentie om te mediteren, om aanwezig te zijn in het hier en nu, is dat eigenlijk al meditatiebeoefening. Er zijn verschillende technieken die je kunt beoefenen zoals vipassana, metta etc. Maar tijdens dat uur zullen je gedachten afdwalen en gaat er van alles door je heen, gedachten, emoties, fysieke sensaties. Telkens als je opmerkt dat je bent afgedwaald erken je dat en keer je vervolgens weer terug naar je anker, je meditatieobject. Dat is de oefening. Je oefent je concentratie, het blijven bij je anker. Je oefent je oplettendheid, wanneer merk je op dat je bent afgedwaald. Zachtheid, je veroordeeld jezelf niet op het moment dat je afdwaalt maar keer op een vriendelijke manier weer terug naar je anker. En uiteindelijk oefenen je ook je opmerkzaamheid, je kunt in steeds subtielere niveaus je anker volgen en waarnemen, als toeschouwer.


Dit zijn allemaal oefeningen die je helpen in het dagelijks leven. Die je meeneemt zodra je opstaat van je kussen en integreert in het ontvouwen van elke nieuwe dag. In alles wat je doet.


IN MEDITATIE ZIJN

En dan is er in meditatie zijn. Tijdens je meditatie beoefening zullen er waarschijnlijk maar enkele momenten zijn waarin je ook daadwerkelijk in meditatie bent. Naarmate je meer ervaring krijgt zullen die momenten langer worden en vaker voorkomen. Als je in meditatie bent ben je volledig aanwezig in het hier en nu, in het moment. Je opmerkzaamheid en concentratie staan vol aan en jij kunt daarin ontspannen. Er is alleen dit moment, verder is er niets. Rust, ruimte en aanwezigheid. Je gedachten verdwijnen naar de achtergrond en je bent gewoon.


Als mensen het over meditatie hebben zullen ze meestal naar meditatiebeoefening verwijzen. Toch denk ik dat het nuttig is om wel het verschil te kennen. Voor mij maakt dit het veel duidelijker wat meditatie is. Dat gezegd hebbende, dit is hoe ik meditatie zelf interpreteer. En hoewel ik ook les geef ben ik vooral zelf ook een student. Een ander heeft hier waarschijnlijk weer een heel ander idee over en dat is ook geen probleem. Dus neem hieruit mee wat voor jou op dit moment klopt en als je een ander idee hebt over wat meditatie is, laat het me vooral weten. Ik vind het altijd interessant om te horen hoe anderen over iets denken. Zeker met zoiets "ongrijpbaars" als meditatie.


Dat was het weer voor vandaag. Voor nu veel succes met de volgende stappen op jouw brug en ik wens je alle geluk toe en een prachtige rest van je dag.


❤ Eva

23 views1 comment

1 Comment


simontempelman
simontempelman
Jan 13, 2020

Mooi bericht. Ook zo herkenbaar dat hoe meer je er tegenop ziet hoe harder je het nodig hebt...

Voor mij is in meditatie zijn, helemaal in rust zijn in mezelf en alles buiten mij opmerken zonder dat mijn aandacht weg gaat bij mijn gevoel en mijn lijf.

Eigenlijk is voor mij in meditatie zijn, uit mijn hoofd zijn. Maar dat is mijn beleving.

Like

DISCLAIMER: External links Bridge of Life studio uses might be affiliate links. This means that when you buy a product or service via the link, Bridge of Life studio receives a small commission. Read more about the use of affiliate links by Bridge of Life studio in our disclaimer.

bottom of page