top of page

2e Yama: Satya (Waarachtigheid )Als je de blogpost over de yama's en niyama's nog niet hebt gelezen dan raad ik je aan die eerst te lezen.


De 2e yama is satya of waarachtigheid. Een ander woord die de lading mooi dekt is eerlijkheid. Bij deze yama gaat het niet alleen om het spreken van de waarheid maar ook om je handelen en je gedachten. Het leven naar jouw waarheid.


COMMUNICATIE

Het eerste waar je waarschijnlijk aan denkt bij het woord waarachtigheid is het spreken van de waarheid, niet liegen. Dit kun je heel letterlijk opvatten als het spreken van de waarheid maar dit is niet het enige waar het bij satya om gaat. Ook het spreken van jouw mening, jouw waarheid kan hier een onderdeel van zijn. En het niet achterhouden van dingen die belangrijk kunnen zijn valt hieronder.


Verder is het belangrijk dat je in je communicatie handelt met de juiste intentie. Je handelt nooit met het doel om iemand te kwetsen of om onrust te stoken. Roddelen is hier bijvoorbeeld geen goed idee, zelfs al zou de roddel waar zijn.


Denk ook eens aan de automatische antwoorden die je iemand geeft op vragen zoals "hoe gaat het?". Probeer ook hier eens een echt antwoord op te geven. Je zult merken dat het een enorme opluchting kan zijn om te antwoorden hoe het daadwerkelijk met je gaat. Wie weet komt er op die manier zelfs wel hulp als het even niet lekker gaat of als je het enorm druk hebt. Waarschijnlijk zul je ook van mensen in je omgeving horen dat ze het verfrissend vinden dat iemand een echt antwoord geeft op de vragen die ze stellen, zelfs als ze geen echt antwoord verwachten.


AANNAMES

Is het je al eens opgevallen dat we ons leven grotendeels leven vanuit aannames? In plaats van iets zomaar aan te nemen, neem eens de tijd om iets na te vragen. Klopt de aanname die je hebt wel? Jouw waarheid komt niet altijd overeen met die van iemand anders. Probeer daar ook respect voor te hebben. Ook een ander moet de ruimte krijgen om zijn of haar waarheid te uiten en te leven. Geef die ruimte.


GEDACHTEN

Ja, ook hier probeer je eerlijk te zijn. Veel mensen hebben last van negatieve gedachten, over zichzelf of hun omgeving. Een mooie oefening om die aan te pakken is om zodra ze zich voordoen ze op te schrijven. Kijk er nu eens naar, is de gedachte wel echt waar? Als je van mening bent dat dit zo is, schrijf dan het bewijs ervoor op. Waarom klopt die gedachte? Als je dat hebt gedaan, lees dan eens door wat je hebt opgeschreven. Klopt dat echt? Schrijf nu alle redenen op waarom die negatieve gedachten niet waar zou kunnen zijn. Stop hier pas mee als je er meer hebt dan de redenen waarom hij wel zou kloppen. Deze oefening kan helpen om langzaam een shift in je mindset teweeg te brengen. Probeer maar eens.


LEEF JOUW WAARHEID

Wees ook eerlijk tegenover jezelf. Luister naar je lichaam, neem rust als je dat nodig hebt of push als je het aankunt. Wees eerlijk tegenover jezelf over wat je aankunt en over wat je wil. Wat heb jij nodig op dit moment? Wat kun je voor jezelf doen om verder te komen?


Iets anders wat je hierin kunt meenemen is de vraag of je nu op de juiste plek zit in je leven. Ben jij waar je wil zijn? Doe je wat je wil doen? Leef je naar jouw waarheid? Of leef je naar die van iemand anders? En ben je daadwerkelijk jezelf? Of doe je je anders voor in de wereld?


En tot slot, geef vriendelijkheid niet op voor de waarheid. Je hebt dit al zien doorschemeren in de rest van de blogpost maar bij de yama's en de niyama's gaat het voor een groot deel om de juiste intentie, om harmonie. Let op hoe je dingen brengt en of het überhaupt nodig is om te uiten of te doen wat je van plan was.


Dat was het weer voor vandaag. Welke stappen wil jij zetten met satya in gedachten? Wat kun je voor jezelf doen om jezelf de ruimte te geven om dichter bij jouw waarheid te leven? Voor nu veel succes met de volgende stappen op jouw brug en ik wens je alle geluk toe en een prachtige rest van je dag.


❤ Eva

9 views0 comments

Comments


DISCLAIMER: External links Bridge of Life studio uses might be affiliate links. This means that when you buy a product or service via the link, Bridge of Life studio receives a small commission. Read more about the use of affiliate links by Bridge of Life studio in our disclaimer.

bottom of page