top of page

Let's reflectHet jaar 2019 komt al weer ten einde en wat is er beter om een jaar af te ronden dan een reflectie. Zelf vind ik schrijven met pen en papier erg waardevol maar ik zou zeggen kies vooral een vorm die bij jou past. Dus zorg dat je pen en papier (of welke andere vorm dan ook) bij de hand hebt, pak een warme kop thee of koffie en krul je op op de bank met een dekentje.


Voor mij was 2019 absoluut een interessant jaar. Met het beginnen van een nieuwe baan, beginnen met het geven van meditatielessen, het starten van Bridge of Life studio, beginnen met de opleiding tot klinisch aromatherapeut en het begin van de 200 uurs hatha yoga teacher training.

Een jaar met een hoop nieuwe beginnen dus. Het voelt alsof ik met de start van 2019 ook een nieuw hoofdstuk in mijn leven ben begonnen. Een volgende stap op mijn bridge of life. Vol nieuwe avonturen en vooral vol nieuwe dingen om te leren en me eigen te maken.


REFLECTIE VRAGEN

Dussss wat zijn vragen die je jezelf kunt stellen om bewust dit jaar af te sluiten en 2020 in te gaan.


Ten eerste: Had je goede voornemens voor 2019?

Zo ja, pak die er nog eens bij. Wat heb je gehaald? Waar heb je wat aan gehad? Waar heb je een goed begin mee gemaakt maar nooit af gemaakt? En hoe kwam dat? Reflecteer niet alleen op wat je niet hebt gehaald maar juist ook op wat er wel goed ging. Wat hadden deze voornemens met elkaar gemeen? Wat zat erin dat het je lukte om deze succesvol te maken voor jou?


Wat neem je mee het nieuwe jaar in en wat laat je liever achter in 2019?

Wat heeft jou in 2019 verder geholpen, wat zijn dingen die je dus mee wilt nemen 2020 in? En wat laat je liever achter in 2019, waar heb je niets aan gehad of wat heeft juist tegen je gewerkt?


Waar ben/was je dankbaar voor in 2019?

Dankbaarheid is zo belangrijk, niet alleen tegenover anderen maar ook tegenover jezelf. Neem dus even de tijd om een paar dingen op te schrijven waar jij het afgelopen jaar dankbaar voor was. Daarnaast helpt dankbaarheid je om de focus te leggen op positieve dingen in plaats van de negatieve. En zeg nu zelf, iedereen kan wel wat meer positiviteit gebruiken toch? Het helpt je immers om je gelukkiger te voelen.

Waar wil je trots op kunnen terugkijken aan het einde van 2020?

Waarom? En wat zijn de stappen die je moet ondernemen om die brug over te steken, om daar te komen? Ik vind het zelf leuk om een situatie te schetsen, het verhalend op te schrijven en er eventueel beeld bij te zoeken. Het is leuk om hierop terug te kijken en te zien wat er wel of niet van is uitgekomen of op welke manier. Het zal je verbazen dat er meer uitkomt dan je denkt, al is het niet altijd op de manier die je je had ingebeeld.

Nieuwe voornemens?

Eerlijk gezegd, het idee is mooi maar als je ze niet opbreekt in behapbare stukjes en er concrete doelen van maakt met vooral ook een duidelijke waarom, is de kans klein dat je ze volhoudt. Daarnaast voel ik me altijd een beetje schuldig tegenover mezelf als het me niet lukt om iets vol te houden of geeft het druk. En dat is niet iets waar ik behoefte aan heb. Kortom, niet voor mij dit jaar maar als je het zelf wel wilt doen, maak ze dan concreet en behapbaar.


GUN JEZELF TIJD

Als je dingen wilt veranderen met ingang van 2020, probeer dan niet alles tegelijk te veranderen. Als je teveel in een keer wil is de kans groter dat het niet lukt en dat je het opgeeft. Gun jezelf dus de tijd om dingen stukje bij beetje aan te pakken. Maak iets eerst een gewoonte en voeg dan weer wat nieuws toe. Zo is er voor je gevoel maar 1 ding dat je toevoegt terwijl je als je over een jaar weer terug kijkt, je enorme stappen hebt gezet.


GENIET VAN HET MOMENT

Ik weet dat deze post vooral gaat om de toekomst maar vergeet ook niet te genieten van dit moment. Je hebt uiteindelijk alleen het nu. Het verleden kun je niet meer veranderen en al heb je je blik op de toekomst, al je acties zijn hier en nu. Dus ga even zitten en geniet van waar je nu bent. Van dit moment.


Dat was het weer voor vandaag. Voor nu veel succes met de volgende stappen op jouw brug en ik wens je alle geluk toe en een prachtige rest van je dag.


❤ Eva

56 views0 comments

Comments


DISCLAIMER: External links Bridge of Life studio uses might be affiliate links. This means that when you buy a product or service via the link, Bridge of Life studio receives a small commission. Read more about the use of affiliate links by Bridge of Life studio in our disclaimer.

bottom of page