top of page

Mijn top 5 etherische oliënEtherische olie (of misschien ben je meer bekend met de Engelse term "Essential oil") speelt een vrij grote rol in mijn leven. Naast dat ik ze gewoon heel interessant vind gebruik ik ze regelmatig in een bad (verdund in kokosolie meestal maar elke vette planten olie werkt) of in de diffuser. Ze zijn ook heerlijk tijdens het mediteren of natuurlijk voor een massage.


Mijn moeder gebruikte ze al toen we vrij klein waren dus je zou kunnen zeggen dat ik ermee ben opgegroeid.


Toen ik nog echt klein was lag ik vaak in de draagdoek op mijn moeders rug terwijl ze aan het stofzuigen was. Ze deed altijd een paar druppels olie op het filter van de stofzuiger zodat de hele kamer ernaar rook.

Ondertussen heb ik een behoorlijke collectie met olie verzameld, zo'n 30 stuks op dit moment maar hieronder volgen mijn top 5 etherische oliën. Dit zou een heel goed begin zijn voor een eigen collectie en als ik er vanaf nu nog maar 5 zou mogen gebruiken zouden dit ze zijn.


Op nummer 1 komt lavendel (Lavendula angustifolia). Hoewel de rest niet per se in een bepaalde volgorde staat is lavendel voor mij de absolute nummer 1.


Als ik maar 1 olie zou mogen houden voor de rest van mijn leven zou dat lavendel zijn.

Je kan het gewoon bijna overal voor gebruiken. Het is rustgevend en ontspannend dus perfect voor het slapen of in periodes van stress. Het werkt voor mij goed bij hoofdpijn, werkt rustgevend op de huid (dus perfect als je iets te lang in de zon bent geweest) en ik houd ook gewoon heel erg van de geur ervan. Er zijn nog tig andere werkingen en manieren om het te gebruiken maar daar ga ik nu niet al te veel op in.


De tweede olie op mijn lijstje is "Thieves". Dit is een blend van Young Living die bestaat uit kruidnagel (Syzygium aromaticum), citroen (Citrus limon), kaneel (Cinnamomum verum), eucalyptus (Eucalyptus radiata) en rozemarijn (Rosmarinus officinalis). Deze olie heeft de meest heerlijke winterse (en herfst) geur wat een van de redenen is dat ik het graag in de diffuser doe als we weer richting de koudere maanden gaan. Daarnaast hebben de oliën in de blend een reinigend karakter wat in de koudere maanden ook geen kwaad kan.


De olie is geïnspireerd op dieven die in de 5e eeuw in Frankrijk dode en stervende mensen beroofden. Het verhaal gaat dat één van hen een apotheker was met een uitgebreide kennis aan kruiden die een mix maakte waarmee ze zich insmeerden om niet ziek te worden. In die mix zouden onder andere kruidnagel en rozemarijn hebben gezeten.

In Franse ziekenhuizen is rozemarijn een tijd gebruikt vanwege de antiseptische werking ervan .


Een andere favoriet is pepermunt (Mentha piperita) olie. Het heeft een heerlijke frisse geur en werkt ook uitstekend bij hoofdpijn. Daarnaast heeft het een verkoelend karakter wat fijn is als je het warm hebt of iets te lang in de zon bent geweest. Verder helpt het om helder te blijven, ben je slaperig en moet je toch aan het werk? Een paar druppels pepermunt in de diffuser helpen vast.


Dan hebben we frankincense (Boswellia carterii), of wierook. Naast de heerlijke geur is dit een van mijn favorieten voor tijdens het mediteren. Één of twee druppels op een blokje hout, dennenappel of wattenschijfje en die naast je neerleggen werkt perfect. De geur is dan niet te sterk maar wat ik (en verschillende anderen) merk is dat hoe dieper je in je meditatie raakt, hoe beter je de geur gaat ruiken.


En last but not least, citroen (Citrus limon). Ik gebruik deze olie het meest met schoonmaken. Het heeft een heerlijk frisse geur maar is ook geweldig in het verwijderen van vuil. (Ik kreeg een lichte kalkaanslag weg met een combi van appelazijn, water en een paar druppels citroen olie.) Denk er dan wel om dat citroenolie door plastic heen kan bijten dus je wilt het niet op een plastic oppervlakte gebruiken. Het werkt ook perfect tegen nare geuren (na het koken misschien?) en het aroma heeft een opwekkende werking.


Dus daar heb je het, mijn 5 favorieten etherische oliën.


PS: Gebruik de oliën alsjeblieft niet direct op de huid. Als je ze op de huid wilt gebruiken verdun ze dan altijd.Dat was het weer voor vandaag. Voor nu veel succes met de volgende stappen op jouw brug en ik wens je alle geluk toe en een prachtige rest van je dag.


❤ Eva


50 views0 comments

Comments


DISCLAIMER: External links Bridge of Life studio uses might be affiliate links. This means that when you buy a product or service via the link, Bridge of Life studio receives a small commission. Read more about the use of affiliate links by Bridge of Life studio in our disclaimer.

bottom of page