top of page

21 dagen Osho Dynamic MeditatieAls onderdeel van het examen voor de meditatie opleiding moesten we 21 dagen achtereen de Osho dynamic meditatie doen. Een dag missen zou betekenen dat ik weer opnieuw moest beginnen (wat gelukkig niet is gebeurd). Elke dag moesten we kort iets opschrijven over onze ervaring met de meditatie en ik dacht dat het misschien wel interessant zou zijn om dat hier te delen.


De meditatie bestaat uit 5 fases. Het is een actieve meditatie maar het is wel de bedoeling dat je je ogen gesloten houdt. Fase 1 is chaotisch ademen waarbij je je hele lichaam gebruikt. Deze fase duurt 10 minuten. In fase 2, die ook 10 minuten duurt, gooi je alles eruit, de katharsis. Je wordt "gek". Fase 3 bestaat uit het 10 minuten lang springen met je armen omhoog. Elke keer dat je de grond raakt schreeuw je "HOE!" In Fase 4, de enige fase zonder muziek, blijf je 15 minuten lang stilstaan met je armen omhoog. En uiteindelijk heb je fase 5, 15 minuten dansen. Het leven vieren.


Zelf moest ik de meditatie in stilte doen maar ik heb de meditatie tijdens de opleiding ook met geluid kunnen doen. Ik zou zeggen als je de kans hebt om het met geluid te doen, en liever nog in een groep, neem die dan. Met geluid en in een groep is een heel andere, veel intensievere ervaring. Als je de meditatie zelf ook eens wil proberen dan kun je hier de instructies en de muziek vinden.


Dag 1

Zo veel weerstand. Niet alleen tegen de meditatie (waar ik absoluut weerstand tegen heb) maar ook tegen het niet kunnen doen van de meditatie met geluid vanwege de mensen met wie ik het huis deel en de buren. Vooral tijdens de tweede fase raakte ik enorm gefrustreerd. Ik werd heel erg misselijk tijdens het staan in fase 4. Alles in mij schreeuwde om mijn armen te laten zakken en te gaan zitten, wat ik niet heb gedaan, al merkte ik regelmatig dat mijn armen echt niet meer zo hoog waren. Ik ben nog nooit zo blij geweest om te moeten dansen. Spanning uit mijn lichaam laten glijden en ook de misselijkheid nam daardoor iets af, al is die nog steeds niet echt weg.

Dag 2

De weerstand was iets minder, maar nog steeds heel aanwezig. In de tweede fase werd ik al ontzettend misselijk en dat is de rest van de meditatie gebleven. Ik heb zo'n hekel aan dat staan!

Dag 3

Zooo misselijk, begon in fase 1 tot en met fase 4. pas bij het dansen niet echt meer. Ik kon mijn armen echt niet omhoog houden.

Dag 4

Niet meer misselijk! Misschien ook omdat ik het deze keer vlak voor de lunch deed in plaats van voor het ontbijt. De weerstand was ook een stuk minder en ik begin zelfs een paar fases prettig te vinden. Maar fase 3 en 4 zijn nog steeds heel naar.

Dag 5

Weer niet misselijk, weer vlak voor de lunch gedaan. Ik durf te zeggen dat ik fase 4 haat. De rest wordt steeds beter. Fase 5 voelt als een bevrijding na fase 4.

Dag 6

Ik kon vandaag niet stil blijven staan tijdens fase 4. Uiteindelijk ben ik maar wat gaan bewegen en rondlopen. Het werd bijna een loopmeditatie met mijn armen omhoog. Niet te bedoeling maar het betekende wel dat ik ook echt mijn armen omhoog kon houden. Dat voelt toch als een kleine win. En ik had er een minder enorme hekel aan. Waarschijnlijk beide door de afleiding van het lopen.

Dag 7

Mijn kaken doen pijn doordat ik continu moest gapen. Verder had ik extreem veel moeite om mijn ogen dicht te houden. Ik betrapte mezelf en continu op dat ik ze toch weer open had gedaan.

Dag 8

Ik ben nog steeds geen fan van deze meditatie maar ik merk wel dat ik het prettig vind dat ik iedere dag, zonder uitzondering ervoor zorg dat ik dat uur neem. Al zou ik het liever vullen met yoga en een zit meditatie.

Dag 9

Mijn concentratie was ver te zoeken. Ik merkte continu dat ik toch weer mijn ogen open deed en toen in de laatste fase iemand mijn kamer binnen kwam stormen was het helemaal gedaan. Ik kwam er al niet echt lekker in en was er toen helemaal uit.

Dag 10

Ik had het al koud en kreeg het bijna niet meer warm. In fase 3 en 4 kreeg ik het gelukkig iets warmer maar tijdens de laatste fase kreeg ik het weer koud. Verder zat ik er wel lekker in.

Dag 11

Eindelijk over de helft! Ik ben nog steeds geen fan van deze meditatie maar de weerstand is grotendeels weg. Het is nu gewoon iets dat ik moet doen.

Dag 12

Ik kwam er echt niet in vandaag. Pas in de tweede helft van de meditatie zat ik er zo nu en dan even echt in maar ook dat duurde nooit lang.

Dag 13

Ik kwam er vandaag redelijk lekker in, ondanks dat ik weer werd gestoord. Ik merk wel dat er direct een hoop irritatie opborrelt zodra ik wordt gestoord. Waarom deze meditatie nou zoveel verandering teweeg zou brengen zie ik nog niet.

Dag 14

Sommige dagen lijkt de meditatie zo lang te duren... Vandaag was zo'n dag. Maar ik heb er al 2 weken opzitten dus nog maar een week te gaan.

Dag 15

Ik merk dat er veel verschil zit in hoe veel energie er achter alle bewegingen zit. Hoe vroeger ik de meditatie doe hoe minder energie er in zit. Hoe zachter de bewegingen zijn.

Dag 16

Ik had de hik tijdens de eerste 3 fases van de meditatie. Super irritant, vooral tijdens de eerste fase. Ik kwam er (denk ik daardoor) niet echt lekker in.

Dag 17

Mijn hoofd is tijdens de staande fase allerlei dingen aan het bedenken om maar niet bezig te zijn met het staan met je handen omhoog. Tellen lijkt favoriet.

Dag 18

Ik had al hoofdpijn toen ik begon en het is er bepaald niet beter op geworden. Ik begin er nu ook echt wel klaar mee te zijn. Nog 3 dagen en dan ben ik er vanaf.

Dag 19

Hoe vaker ik deze meditatie doe hoe langer hij lijkt te duren. Ik kwam er totaal niet goed in vandaag en alles duurde zo lang.

Dag 20

Ik had een beetje moeite om mijn aandacht erbij te houden vandaag. Verder ging het wel oké. Maar eerlijk is eerlijk, ik ben maar wat blij dat morgen de laatste dag is.

Dag 21

Eindelijk klaar. Ik kon er vandaag weer echt niet mijn aandacht bij houden. Ik ben zo blij dat ik nu gewoon weer mijn normale meditatie en yoga kan gaan doen. Ik mis ze.


Al met al weet ik nog steeds niet hoe nuttig dit nu echt was. Het was grappig om te zien hoe ik omging met weerstand en wat de trucjes van mijn hoofd allemaal waren om maar niet met die meditatie bezig te hoeven zijn maar eerlijk gezegd heeft het me niet heel veel nieuws geleerd. De trucjes kende ik al, het enige verschil is hoeveel en vaak ze nu voorkomen. Waar het bij een normale meditatie zo nu en dan is, is het hier vrijwel iedere keer. Dat gezegd hebbende, ik zie nog niet waarom deze meditatie zo transformerend zou zijn.


Dat was het weer voor vandaag. Veel succes met de volgende stappen op jouw brug. Ik wens je alle geluk toe en een prachtige dag.


❤ Eva

205 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


DISCLAIMER: Externe links die Bridge of Life studio gebruikt kunnen affiliate links zijn. Dit betekend dat wanneer je een product of dienst koopt via de link, Bridge of Life studio daar een kleine commissie over ontvangt.  Lees meer over het gebruik van affiliate links door Bridge of Life studio in onze disclaimer.

bottom of page