top of page

Kombucha 1e fermentatieIk ben nooit iemand geweest die gek was van koolzuurhoudende drankjes. Ik ben echt een thee meisje en dat ben ik al zolang ik me kan herinneren. Dat gezegd hebbende, ik ben absoluut in voor af en toe een ijsthee. Ik heb kombucha een paar jaar terug voor het eerst geprobeerd en het was liefde op het eerste slokje. Kombucha, een gefermenteerde thee die over het algemeen koud wordt geserveerd, smaakte wat mij betreft naar een ijsthee maar dan beter. En dan is er nog het voordeel dat het eigenlijk best een gezond drankje is. Aangezien het een gefermenteerd drankje is zit het bomvol met gezonde voedingszuren en is het in zekere zin een probiotisch drankje. Mensen hebben enorm veel voordelen ondervonden aan het drinken van dut heerlijke brouwsel maar daar ga ik nu niet verder op in. (Hoewel ik je wel kan zeggen dat zowel mijn moeder als ikzelf hebben opgemerkt dat onze spijsvertering is verbeterd sinds we het regelmatig zijn gaan drinken.) Wat ik nu wel met je ga delen is hoe je deze heerlijke verwendrankje zelf kunt maken.


DUS WAT IS KOMBUCHA?

Kombucha is eigenlijk gewoon een gefermenteerde thee. Het enige wat je nodig hebt is een super zoete thee, een SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast) en startervloeistof. Over een tijdsbestek van zo'n 1 á 2 weken laat je het met rust en gaan de bacteriën en gisten aan het werk om de thee te fermenteren. Het resultaat is een zure thee die licht zuurkoolhoudend is wat je weer kunt verstereken tijdens de tweede fermentatie.


BRONNEN

De voornaamste bronnen die ik heb gebruikt zijn www.youbrewkombucha.com en "the Big Book of Kombucha" van Hannag Crum en Alex LaGory. Als je meer wilt weten over zowel het brouwen als wat kombucha precies is kan ik je deze enorm aanraden. En beide hebben ook nog eens enorm veel goede recepten.


DISCLAIMER

Ik ben natuurlijk geen dokter. Dus het proberen is volledig op eigen risico. Als je niet zeker weet of je dit nu wel moet proberen vraag het dan eventueel aan je huisarts. Terwijl ik geen negative effecten heb ondervonden van het drinken van kombucha (eerder het tegenovergestelde) is het misschien niet het beste drankje voor iedereen. Zelfs al is het grootste deel van de suiker verteerd en omgezet door de bacteriën en gist, is er nog wel wat over in het uiteindelijke brouwsel.


RECEPT

En dan nu het recept. Het is eigenlijk gewoon het recept dat ik heb gebruikt sinds mijn eerste brouw en voor mij werkte dit perfect. Ik heb het recept van www.youbrewkombucha.com dus credits naar zijn voor deze site. Het recept maakt ongeveer 1,5 liter.


INGREDIENTEN

 • 400 ml heet water voor thee

 • 75 ml rietsuiker

 • 800 ml koud water om te koelen

 • 200 ml startervloeistof (kombucha die succesvol door de eerste fermentatie is geweest)

 • 2 el losse thee (Ik gebruik Yunnan Flowery Orange Pekoe en sencha)

 • SCOBY

Ik geef de voorkeur aan losse thee. Ten eerste is het minder afval en kan het gewoon in de compost als het klaar is met trekken en het geeft de blaadjes veel meer ruimte om te ontvouwen en te trekken. En mijn voorkeur gaat uit naar biologisch gewoon omdat het beter is voor jezelf, de wereld en de kombucha cultuur.


Zorg er ook voor dat je echte thee hebt, dus geen kruiden of iets toegevoegds. Ik heb ontdekt dat zwarte thee het beste werkt. Groende thee werkt ook maar de SCOBY groei is dan zwakker. Als je de voorkeur geeft aan groene thee, ik heb succes gehad met het mixen van zwarte thee met groene thee in een ratio van 1:3. 1 deel zwart en 3 delen groene thee. Dat gezegd hebbende, er zijn mensen die groene thee gebruiken voor hun brouw en die er geen enkel probleem mee hebben.


MATERAAL

 • Pan om de thee te trekken

 • Waterkoker (optioneel maar erg handig)

 • Grote pot

 • Maatbekers

 • Lepel om te roeren

 • Stuk stof (om de pot mee af te sluiten)

 • Elastiek of touw (om het stuk stof aan de pot vast te maken)

 • Zeef


INSTRUCTIES

 • Trek eerst de thee. Kook het water en trek de bladeren voor 10 tot 15 minuten. Voeg ondertussen de suiker toe aan de pot die je voor de fermentatie gaat gebruiken.

 • Gebruik je zeef om de bladeren te verwijderen terwijl je de thee in de pot met suiker schenkt. Roer tot de suiker is opgelost.

 • Voeg het overige water toe om de zoete thee af te laten koelen. De temperatuur zou nu ergens tussen de 20 en 30 ºC moeten zijn. De thee moet op kamertemperatuur zijn als je de SCOBY erin doet.

 • Voeg de startervloeistof toe aan de thee en roer om het te combineren. Nu is het tijd om de SCOBY toe te voegen waarna je de pot afsluit met een stuk stof. Zet de pot neer op een plek waar er geen direct zonlicht bij kan komen (aangezien zonlicht antibacteriële eigenschappen heeft) en op kamertemperatuur blijft maar wel met luchtstroming. (Dus niet in een kastje.)

 • Nu blijf je er 7 dagen vanaf en kun je genieten van het zien groeien van de nieuwe SCOBY boven op de vloeistof. Als je er eerder aankomt dan stoort dat de SCOBY groei.

 • Na 7 dagen kun je beginnen met proeven. Het ligt aan de temperatuur en natuurlijk je smaak maar de kombucha zou ergens tussen de 7 en 14 dagen klaar moeten zijn. Ik laat die van mij meestal zo'n 9 tot 11 dagen staan.

 • Als je eenmaal tevreden bent met de smaak, haal de de SCOBY's uit de pot en kun je de kombucha in flessen doen voor de tweede fermentatie of het gewoon zo drinken. Vergeet niet om wat startersvloeistof achter te houden zodat je een nieuwe batch kunt starten. Begin direct een nieuwe batch of plaats de SCOBY's in een SCOBY hotel zodat je ze later kunt gebruiken.Dat was eht voor vandaag. Laat me vooral weten of je ooit kombucha hebt geprobeerd en hoe je het vond! En natuurlijk of je het ooit zelf hebt gemaakt of van plan bent dat te proberen. Mocht je nog vragen hebben, laat het dan vooral weten. Voor nu wens ik je veel succes met de volgende stappen op jouw brug en ik wens je alle geluk en een geweldige rest van de dag.


❤ Eva

92 views0 comments

Comments


DISCLAIMER: External links Bridge of Life studio uses might be affiliate links. This means that when you buy a product or service via the link, Bridge of Life studio receives a small commission. Read more about the use of affiliate links by Bridge of Life studio in our disclaimer.

bottom of page