top of page

Autisme vermoeden, wat nu?


Misschien heb je er wat over gelezen in een boek, een verhaal van iemand in je omgeving gehoord of een filmpje gezien op YouTube. Hoe dan ook, het ging over autisme en eigenlijk herkende je je er wel in. Wat nu?


Ten eerste is het belangrijk om voor jezelf te beslissen of je een diagnose wilt om het zeker te weten of dat het voor jou prima is om het te houden bij een vermoede. Daar kun je meer over lezen in deze blogpost.


DIAGNOSE | to diagnose or not to diagnose...

Voor sommige mensen kan het heel fijn zijn om een diagnose te krijgen. Het kan helpen met een stukje acceptatie en met een diagnose kan het ook zomaar zijn dat je extra begeleiding kunt krijgen. Weet wel dat als je eenmaal een diagnose hebt, dat het lastig is om daar weer vanaf te komen. In sommige gevallen kan het ook zijn dat je bepaalde beroepen niet meer mag uitoefenen, ik geloof dat piloot worden een dingetje kan zijn, en bij dingen als het halen van je rijbewijs komen nu ook ineens extra stappen kijken.


HET DIAGNOSE TRAJECT

Mocht je beslissen dat je toch graag het diagnose traject in wilt gaan houd er dan rekening mee dat dit een tijdje kan duren. Hoelang precies ligt aan de wachtlijst van de instelling waar je terecht komt en de verdere procedure die zij hebben. Maar stap 1 is eigenlijk altijd naar de huisarts gaan met je vermoede. (Dit is in gesproken vanuit een Nederlands perspectief, hoe dit precies in andere landen werkt weet ik niet.) Het is een goed idee om een aantal concrete voorbeelden bij je te hebben want je huisarts zal je waarschijnlijk vragen waarom je vermoed dat je autistisch bent. De huisarts zal je dan doorverwijzen naar een GGZ-instelling of een vrijgevestigde psycholoog.


TIP: check van tevoren of de psycholoog is aangesloten bij jouw zorgverzekering en hoe de vergoeding eruit ziet. Dit kan namelijk per instelling en per zorgverzekering verschillen. De kosten van zo'n psychologisch onderzoek kunnen namelijk behoorlijk oplopen, het is fijn om te weten waar je aan toe bent. Vraag als je dit niet duidelijk op de website kunt vinden ook bij de instelling na wat de kosten zijn, zij zijn wettelijk verplicht om je hiervan op de hoogte te brengen als je hier naar vraagt.


Je hebt niet alleen te maken met eventuele wachtlijsten maar het traject zelf neemt ook vaak meerdere afspraken in beslag. Die kunnen uitgespreid zijn over een paar dagen of weken. Ook dit zal per instelling verschillen.


KINDEREN

Houd er ook rekening mee dat het diagnose traject er voor kinderen anders uitziet dan voor volwassenen. Over het algemeen wordt de diagnose bij kinderen gedaan door specialisten op het gebied van autisme bij kinderen.


Er wordt niet alleen direct met het kind gewerkt maar er wordt ook informatie verzameld van ouders/verzorgers en andere volwassenen die regelmatig contact hebben met het kind zoals leraren of hulpverleners. Er wordt bij de diagnose gebruikgemaakt van vragenlijsten, gesprekken en directe observatie van en interactie met het kind.


VOLWASSENEN

Autisme bij volwassenen wordt pas erkend sinds de jaren 90. Daarvoor was de aandacht met name gericht op autisme bij kinderen. Diagnose bij volwassenen wordt gedaan door specialisten op het gebied van autisme bij volwassenen. Dit omdat volwassenen over het algemeen anders in het leven staan dan kinderen en autisme zich bij hen dan ook anders kan uiten.


Ook zijn er specialisten op het gebied van autisme bij vrouwen, want ook dat uit zich vaak weer net even anders dan bij mannen.


Ook bij volwassenen zal er waarschijnlijk gevraagd worden of je ouders / verzorgers in staat zijn om vragen te beantwoorden over hoe je was als kind. Het verdere onderzoek bestaat vaak met name uit gesprekken met de psycholoog en het beantwoorden van vragen. Die zullen over heel uiteenlopende onderwerpen gaan, dit omdat autisme zich kan uiten in alle lagen van jouw leven.


Dat was het weer voor vandaag. Ben jij gediagnostiseerd met autisme of denk je eraan om een diagnosetraject in te gaan? Als je vragen hebt, vraag het me gerust! Voor nu veel succes met de volgende stappen op jouw brug en ik wens je alle geluk toe en een prachtige rest van je dag.

❤ Eva

 

BRONNEN


ANWB. (2022, Juni 28). Autisme en autorijden. Opgehaald van Website van ANWB: https://www.anwb.nl/auto/rijbewijs/beperking/autisme-en-autorijden


De diagnose. (2022, Juni 28). Opgehaald van Website van Autisme: https://www.autisme.nl/over-autisme/wat-is-autisme/diagnose-autisme/

18 views0 comments

Comments


DISCLAIMER: External links Bridge of Life studio uses might be affiliate links. This means that when you buy a product or service via the link, Bridge of Life studio receives a small commission. Read more about the use of affiliate links by Bridge of Life studio in our disclaimer.

bottom of page