top of page

1e Yama: Ahimsa (geweldloosheid)


In het dagelijks leven worden we ermee overspoeld, geweld. Indirect via kranten, tv, radio en andere media kanalen. Direct, of je het nu doorhebt of niet, via de daden en woorden van anderen en jezelf en uiteindelijk ook je eigen gedachten.


Ahimsa is de eerste Yama en wordt ook wel vertaald als geweldloosheid. Ahimsa gaat verder dan het niet toebrengen van lichamelijke schade aan anderen of jezelf. Ahimsa betekend ook geweldloosheid in woorden en uiteindelijk in gedachten.


Als je met deze yama aan de slag gaat zul je op steeds subtielere niveaus geweld ontdekken. Al lijkt het op het eerste gezicht niets met geweld te maken te hebben. Op het moment dat je handelt uit onwetendheid is de kans groot dat je jezelf of iemand anders daar geweld mee aandoet. Bij deze yama is het belangrijk om niet alleen de patronen in je dagelijks leven onder de loep te nemen maar ook echt na te gaan of iets bevorderlijk is voor je ergens ja op zegt.


GEWELD IN DADEN

Geweld in daden is waarschijnlijk veel breder dan je in eerste instantie zou denken. Iemand direct lichamelijk schade toebrengen is overduidelijk geweld, je doet iemand pijn. Maar ook de consequenties van je acties, zonder dat je je ervan bewust bent, kunnen iemand geweld aan doen.


Stel je koopt ergens een heel goedkoop shirt. Waarschijnlijk is dat niet onder goede werkomstandigheden gemaakt en hebben de mensen die eraan gewerkt hebben er niet genoeg voor terug gekregen. Door dat shirt toch te kopen doe je in zekere zin dus mensen geweld aan. Natuurlijk zitten er met dit soort dingen altijd twee kanten aan een verhaal en moet je voor jezelf een afweging maken. Hoewel ik wat dit soort dingen betreft een heel uitgesproken mening heb hoeft dat niet te betekenen dat het voor jou ook zo is dus bovenal, denk na over de gevolgen die je acties hebben. Hoe klein de actie soms ook lijkt.


Iets moeten doen is eigenlijk jezelf of iemand "dwingen" iets te doen jij of die ander helemaal niet wil. Hoewel je hier ook aan de slag kunt met de weerstand tegen iets dat je moet is het hier ook goed om eens na te gaan in hoeverre dat wat je moet ook echt bevorderlijk is. Doe je jezelf niet meer geweld aan door jezelf te dwingen iets te doen? En nee, dit betekend niet dat je alleen nog maar troep moet eten in plaats van gezond te eten als je daar even geen zin in hebt. Troep eten is je lichaam echt wel meer geweld aan doen in dat geval.


Ik vind het zelf een walgelijk idee dat een dier geboren wordt om vermoord te worden...

Geweldloosheid in daden gaat niet alleen om mensen. Ook dieren en de wereld waar wij in leven vallen hieronder. Ik kies er bijvoorbeeld heel bewust voor om geen vlees te eten. Ik vind het zelf een walgelijk idee dat een dier geboren wordt om vermoord te worden... Ik eet al ruim 10 jaar geen vlees of vis meer om die rede. Veel vlees vond ik al niet echt lekker en dan een dier doden voor dat stukje vlees dat je zo weer op hebt en niet eens echt van geniet? Echt niet! Niet veel later zwoor ik alle vlees en vis af. Zelfs de dingen die ik wel lekker vond. Tegenwoordig zijn er zoveel vervangers dat het vrij makkelijk is om die switch te maken. Langzaam maar zeker beweeg ik ook steeds meer richting veganisme. Op dit moment merk ik vooral dat ik moeite begin te krijgen met melkproducten. Die melk pak je af van een jong dier waar het voor bedoelt was, wat gescheiden wordt van zijn moeder. Die moeder produceert vervolgens (zover ik weet) veel langer melk dan in de natuur het geval zou zijn geweest. Ik zie dat zeker als geweld. Afzien van melkproducten vergt soms iets meer uitzoeken en is lang niet altijd makkelijk omdat ik zelf niet de boodschappen doe hier in huis. En ik ben een enorme kaas liefhebber, hoewel ik merk dat hoe minder ik het eet, hoe meer vooral de nasmaak ervan me echt gaat tegenstaan. Toch denk ik dat het niet onwaarschijnlijk is als ik uiteindelijk besluit volledig veganistisch te gaan eten.


Iets anders, insecten doden. Het enige insect waar ik echt nog moeite mee heb soms zijn muggen. Aan het begin van het seizoen vang ik ze en doe ik ze naar buiten maar ik merk dat ik op een gegeven moment echt heel gefrustreerd raak door de hoeveelheid (ik heb ze afgelopen jaar ook nog tot begin december in mijn slaapkamer gehad...)


En dan is er nog de aarde. Wij als mensheid zijn er echt heel erg goed in geworden de wereld geweld aan te doen. Vervuiling is daar een mooi voorbeeld van maar ook ontbossing. Het kan voelen alsof jij er als individu niet zoveel invloed op hebt maar alle kleine beetjes helpen. Begin eens met nadenken waar de producten die je gebruikt eindigen als jij er klaar mee bent. Is het een natuurlijk product dat gewoon weer wordt afgebroken door de natuur of is het bijvoorbeeld van plastic gemaakt? Iets waar de natuur niets mee kan en wat dus voor vervuiling zorgt.


GEWELD IN WOORDEN

Woorden kunnen kwetsen, woorden kunnen schaden. De manier waarop je iets zegt of de woorden die je gebruikt kunnen absoluut schade toebrengen. Een duidelijk voorbeeld is schelden, pesten. Een minder duidelijk voorbeeld is wanneer je iemand iets zegt wat je goed bedoelde maar waarvan achteraf bleek dat het heel anders overkwam. Of je hebt iemand beledigd zonder te weten dat je dat deed.


Woorden kunnen lastig zijn omdat je nooit echt zeker weet hoe de ander iets opvat. Toch is het belangrijk dat je nadenkt over de woorden die je gebruikt want of het nu positief of negatief is, al je worden hebben een effect. Als je vermoed dat bepaalde woorden iemand meer geweld aan doen dan dat ze bevorderlijk zijn, laat ze dan voor wat ze zijn, een gedachte. En ja, dat is moeilijk, vaak zijn woorden eruit voor je hebt bedacht wat het effect ervan zou kunnen zijn. Het bewust worden ervan is zoals zo vaak de eerste stap.


GEWELD IN GEDACHTEN

Om weer even terug te grijpen naar iets moeten doen, van jezelf of van een ander probeer het te zien als niet moeten maar willen. Zelf ben ik heel allergisch voor het woord "moeten". Ik "moet" helemaal niets. Moeten geeft aan de je geen keuze hebt, dat het niet uitmaakt wat je ergens van vind, je hebt geen vrijheid. En ja, ik denk dat dat valt onder geweld. Natuurlijk zijn er dingen waar we geen invloed op hebben maar denk eens aan alle kleine dingen die je van jezelf moet. Daar heb je wel invloed op. Ik merk dat als ik van mezelf yoga MOET doen of MOET mediteren dat ik daar juist in een neerwaartse spiraal van kom. Beide zijn bevorderlijk voor me en dat weet ik. Maar het moeten maakt van iets dat ik graag doe en wil, iets waar ik tegen opzie, iets wat moet gebeuren, ook als ik er even geen behoefte aan heb. Ik denk dat het belangrijk is om daar op te blijven letten en als je jezelf er op betrapt is het misschien tijd voor een verandering in mindset.


Dingen zijn zoals ze zijn en ze zijn nooit constant.

Dingen mogen zijn zoals ze zijn. Het willen veranderen van dingen kan enorm veel onrust brengen in je geest. Het per se willen veranderen van iets wat je niet kunt veranderen is dan ook jezelf geweld aandoen. Hetzelfde geldt voor iets per se zo willen houden als het is. Dingen zijn zoals ze zijn en ze zijn nooit constant. Accepteer de dingen zoals ze op dit moment zijn en accepteer dat ze zullen veranderen. Verandering is de enige constante en daar heb je lang niet altijd invloed op.


Gewelddadige gedachten. Ik scheld misschien niet zo vaak maar als ik pissig ben denk ik zeker wel zo. En hoewel je daar iemand anders niet mee schaadt, heb je er zelf wel last van. Hetzelfde geldt voor negatieve gedachten patronen. Gedachten zijn iets heel persoonlijks en intiems, direct lijken ze niet veel invloed te hebben maar dat klopt niet helemaal. Je gedachten zijn juist dat wat je woorden en daden beïnvloedt. Als je continu jezelf neerhaalt in je gedachten ben je zeer zeker bezig jezelf geweld aan te doen. En ook als je continu iemand anders neerhaalt trouwens, zo blijf je je irritatie of wat de oorzaak ook is voeden. Beide niet bepaald bevorderlijk voor je eigen gemoedstoestand.


Ik kan hier waarschijnlijk een heel boek mee vol schrijven maar voor vandaag wil ik het hierbij houden. Zijn er manieren waarop jij bezig bent met ahimsa? Wat zijn stappen op jouw brug naar een leven zonder geweld? En welke stappen wil je de komende tijd graag zetten? Denk daar eens over na. Voor nu wens ik je al het goeds en een hele fijne dag.


❤ Eva

71 views0 comments

Comments


DISCLAIMER: External links Bridge of Life studio uses might be affiliate links. This means that when you buy a product or service via the link, Bridge of Life studio receives a small commission. Read more about the use of affiliate links by Bridge of Life studio in our disclaimer.

bottom of page